Voorlichtingscampagne huiselijk geweld en kindermishandeling rondom het thema schaamte

Huiselijk geweld en kindermishandeling komt overal voor, wereldwijd en in allerlei gezinnen. Tijdig de situatie aanpakken, kan een groot verschil maken. Dat kan via de diverse hulpinstanties maar ook via het sociale netwerk of vanuit het slachtoffer zelf.

Logo Tei p'abo

Schaamte doorbreken

Schaamte is een gevoel dat iedereen kent. Wat schaamte met je kan doen, hoe het tot uiting komt, en hoe dit te doorbreken is echter minder bekend, zeker in relatie tot geweld binnen het gezin.

In een film van vier delen wordt een gezin gevolgd waarin verschillende uitingen van schaamte aan bod komen. In het eerste deel staan we stil bij de aanval op de ander. In deel 2 zien we dat de moeder kiest voor vluchten voor haar problemen en waarom Oscar kiest voor de aanval op een ander. In deel 3 zie je de strijd van de vader binnen het gezin en in deel 4 wordt inzicht geboden en in het gedrag van negeren en vluchten dat ook een van de uitingen van schaamte is.

Oscar is 10 jaar en leeft samen met zijn zus en moeder. Zijn ouders hebben een moeizame relatie met elkaar. Oscar lijkt qua gedrag op zijn vader en zijn moeder heeft moeite om daar mee om te gaan.

Kijk hier naar deel 1 van Bergwensa.

De moeder van Oscar kiest voor vluchten. Zij kiest ervoor om veel te gaan sporten zodat zij niet aan haar problemen hoeft te denken. Het wordt ook duidelijk waarom Oscar Vienne pest.
Kijk hier naar deel 2 van Bergwensa.

In deel 3 van Bergwensa zie je hoe de vader van Oscar worstelt met de situatie. Hij wil een grotere rol spelen binnen het gezin, maar krijgt hiertoe geen kans. Ook is hij bang dat zijn ex het contact met zijn zoon kan tegenhouden, dat zij het als troef gebruikt. Hij vindt het daarom moeilijk om contact te zoeken met de zoon, die hij zo mist.

In deel 4 van Bergwensa zie je hoe de moeder van Oscar tot inzicht komt. Ze ziet in wat voor een effect haar gedrag heeft op Oscar. Het is niet haar bedoeling om hem verdrietig te maken. Ze belooft, net als haar dochter, voortaan beter na te denken over wat ze zegt. Ook gaat ze meer tijd aan haar gezin te besteden. Kijk hier naar deel 4 van Bergwensa.

Wilt u liever de film Bergwensa in zijn geheel bekijken? Klik hier!

Veel mensen zijn goed in staat hun leven anders in te richten als er voldoende hulpmiddelen worden aangeboden. Een handreiking kan soms net dat duwtje zijn dat iemand nodig heeft. Een jaar lang zal de campagne op verschillende manieren aandacht geven aan huiselijk geweld en kindermishandeling en het thema schaamte.

De betrokken hulpverleningsorganisaties zijn het Openbaar Lichaam Bonaire, Sentro Akseso Boneiru, Zorg en Jeugd Caribisch Nederland, Stichting Reclassering, Mental Health Caribbean, Voogdijraad en Praktijk Ondersteuning Huisartsen. Preventie en voorlichting staat opgenomen in het door het Ministerie van VWS en de openbare lichamen ondertekende ‘Bestuursakkoord aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling CN'.