Verklaring van Rechtswege

Voor wie is dit formulier?

Amerikanen, Europese Nederlanders en Nederlanders uit Curaçao, Sint Maarten of Aruba die langer dan zes maanden per twaalf maanden op Bonaire, Sint Eustatius of Saba willen wonen óf langer dan drie maanden per twaalf maanden op deze eilanden willen werken.

Waarom dit formulier?

Met dit formulier kunt u een aanvraag indienen voor een Verklaring toelating van Rechtswege (artikel 3 Wet Toelating en Uitzetting-BES).

Welke bijlagen moet ik bijsluiten?

Naast het aanvraagformulier dient u ook andere documenten te overleggen en leges te betalen. Welke dat zijn, staat vermeld in de bescheidenlijst op het aanvraagformulier. Zorg dat u alles toevoegt. Enkel volledige aanvragen worden in behandeling genomen.

Waar dien ik mijn formulier in?

U kunt uw aanvraag in persoon indienen bij een van de loketten van de IND-unit Caribisch Nederland.  Op Saba en Sint Eustatius dient u hiervoor (tijdig) een afspraak te maken. Op Bonaire kunt u zonder afspraak binnenlopen van maandag tot en met donderdag tussen 08:00 en 11:00 uur. Kijk voor de contactgegevens en openingstijden van alle IND kantoren op de contactpagina.

Wat gebeurt er met mijn aanvraag? 

Als u uw aanvraag in persoon heeft ingediend bij één van de loketten van de IND-unit Caribisch Nederland en uw aanvraag is volledig, wordt uw aanvraag in behandeling genomen. Als uw aanvraag niet compleet is, kan deze niet worden beoordeeld. U ontvangt schriftelijk bericht als er op uw aanvraag is beslist. Houd daarbij rekening met een behandelingstermijn van maximaal zes maanden. De IND streeft er naar om een aanvraag binnen twee maanden af te ronden.

Wat als mijn aanvraag is goedgekeurd?

Als uw aanvraag tot verklaring van rechtswege is goedgekeurd, moet u zich bij Burgerzaken inschrijven in de basisadministratie. Dit is verplicht. Als u zich heeft ingeschreven wordt er bij Burgerzaken een identiteitsbewijs (sedula) voor u gemaakt.

Klik hier voor meer informatie over Burgerzaken Bonaire, Saba en Sint Eustatius.

Let op! Verklaring omtrent gedrag (VOG) 

Personen die woonachtig waren in de Verenigde Staten van Amerika moeten een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) indienen die afgegeven is door de U.S. Department of Justice (onderdeel van de Federal Bureau of Investigation). Voor deze VOG wordt een landelijke toetsing gedaan. De VOG moet voorzien zijn van een apostille. Een VOG die is afgegeven door een stad of staat wordt niet geaccepteerd. De VOG en/of apostille moeten op het moment van de aanvraag tot toelating niet ouder zijn dan drie maanden.

Met ingang van 1-1-2019 hoeven personen die zich vestigen in Caribisch Nederland, en die de afgelopen vijf jaren alleen in het Koninkrijk der Nederlanden verbleven, geen VOG in te leveren voor de aanvraag Verklaring van Rechtswege.
De IND zal dit document zelf ambtshalve opvragen. Uit het document moet wel blijken dat u van goed gedrag bent. Ook moet u op het aanvraagformulier de antecedentenverklaring ondertekenen.
Als u de afgelopen vijf jaar in een ander land (buiten het Koninkrijk) verbleef, moet u wel een VOG overleggen, voorzien van een apostille of legalisatie.

Meer informatie over de VOG vindt u op de website van Justis, een onderdeel van het Ministerie van Justitie.