Bezwaar maken

Bent u het niet eens met deze beschikking? Dan kunt u binnen zes weken na verzending bezwaar maken of in beroep gaan, volgens de Wet administratieve rechtspraak BES. Meer informatie hierover vindt u in de rechtsmiddelenclausule onderaan de beschikking.

Het bezwaarschrift moet de volgende onderdelen bevatten:

  • Uw naam en adres
  • De datum
  • Een omschrijving van de beslissing waartegen u bezwaar maakt
  • De redenen waarom u het met deze beslissing niet eens bent
  • Wat u precies wilt (bijvoorbeeld: dat de beschikking wordt ingetrokken of aangepast)
  • De handtekening van uzelf of van degene die u officieel vertegenwoordigt

Als een bezwaarschrift niet binnen 6 weken is ingediend, verklaart ZJCN het bezwaarschrift niet ontvankelijk en wordt het bezwaar niet verder behandeld. ZJCN neemt uw bezwaar zo spoeding mogelijk in behandeling, en streeft er naar om een bezwaarschrift binnen de wettelijke termijn van maximaal vier maanden te behandelen. ZJCN kunnen het bezwaar gegrond, deels gegrond, deels ongegrond of ongegrond te verklaren. Als er uitgebreid onderzoek nodig blijkt te zijn, kan de afhandeling meer tijd in beslag nemen. Zo kan ZJCN er bijvoorbeeld voor kiezen een hoorzitting te organiseren.

Beroep bij de rechter en Tuchtrechtspraak

Bent u het niet eens met de beslissing of afhandeling van uw bezwaar door ZJCN? Dan kunt u in beroep gaan bij het Gerecht in Eerste Aanleg van Bonaire, Sint Eustatius en Saba en eventueel in hoger beroep bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Curaçao, Aruba, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Als de zorgaanbieder niet handelt volgens de gedragsregels van zijn beroepsgroep, kunt u ook een klacht indienen bij het Medisch Tuchtcollege. Dit kan bijvoorbeeld wanneer een zorgaanbieder onzorgvuldig heeft gehandeld, te traag heeft opgetreden of te weinig voorlichting heeft gegeven.