Nieuwe signalenkaart voor Caribisch Nederland helpt bij vroegtijdige herkenning van huiselijk geweld en kindermishandeling
Bonaire – Stichting Kadera Aanpak Huiselijk Geweld en de directie Zorg en Jeugd Caribisch Nederland (ZJCN) van het ministerie van VWS gaan samenwerken. Ze hebben een overeenkomst getekend om de signalenkaart voor huiselijk geweld en kindermishandeling te gebruiken in Caribisch Nederland.

Ondertekening
Begin april hebben Jeroen Traas, directeur van Kadera, en Jantine Homan, manager sociaal domein van ZJCN, de overeenkomst getekend. De signalenkaart komt later dit jaar beschikbaar in vier talen: Papiamentu, Engels, Spaans en Nederlands. Mensen kunnen de kaart zowel online bekijken als op papier gebruiken.
Vroege signalen zijn belangrijk
Huiselijk geweld en kindermishandeling worden vaak te laat herkend. Maar vroeg ingrijpen kan veel leed voorkomen. In Nederland wordt daarom al langer gewerkt met de signalenkaart van Kadera: www.signalenkaart.nl. De kaart laat zien welke signalen kunnen wijzen op geweld, zowel bij slachtoffers, kinderen als plegers. De informatie is ingedeeld op leeftijd en thema’s, zoals mensenhandel en financiële uitbuiting. Professionals en anderen kunnen de kaart gebruiken om mishandeling sneller te herkennen en beter te handelen volgens de beschermingscode huiselijk geweld en kindermishandeling.
“Wij zijn trots op deze volgende stap in de samenwerking tussen Kadera en Caribisch Nederland,” aldus Jeroen Traas. “Deze signalenkaart is een krachtig hulpmiddel om huiselijk geweld eerder te signaleren, maar het vraagt ook om bewustwording en training. Het is belangrijk dat professionals zich bewust zijn van hun eigen vooroordelen en blinde vlekken bij het signaleren van geweld.”
Een hulpmiddel, geen bewijs
Het herkennen van huiselijk geweld en kindermishandeling is moeilijk en vraagt om een brede blik. De signalenkaart geeft mogelijke aanwijzingen, maar goed luisteren naar slachtoffers, kinderen, plegers en betrokkenen blijft nodig. Het belangrijkste doel is dat alle betrokkenen op tijd hulp krijgen en dat gezinnen veiliger worden.