Arbeidsinspectie: werken met asbest vraagt om zorgvuldigheid
Op 10 mei 2025 zijn werkzaamheden stilgelegd op een slooplocatie, waar vermoedelijk asbesthoudende dakplaten werden verwijderd. De stillegging werd gedaan door de Directie Toezicht & Handhaving van het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) en wordt verder opgepakt en onderzocht door de Arbeidsinspectie van de RCN-unit Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

De situatie laat zien hoe belangrijk het is om zorgvuldig om te gaan met materialen die mogelijk asbest bevatten. Het is belangrijk dat dakplaten of ander materiaal waarvan verdacht wordt dat het asbest bevat, altijd eerst worden getest door een deskundige, om vast te stellen of ze daadwerkelijk asbesthoudend zijn. Onjuist omgaan met asbest kan ernstige gezondheidsrisico’s veroorzaken voor werknemers en omwonenden.
Wettelijke verplichtingen bij het omgaan met asbest
In het Arbeidsveiligheidsbesluit IV Caribisch Nederland zijn duidelijke regels opgenomen voor het werken met asbest. Werkgevers moeten:
1. Onderzoeken of er asbest is voordat ze beginnen met werken (artikel 2.3);
Voordat er aan een gebouw of constructie gewerkt wordt, moet de werkgever eerst nagaan of er asbest aanwezig is. Dit gebeurt op de plekken waar gesloopt of verbouwd gaat worden.
2. Een werkplan maken en het werk op tijd melden bij de toezichthouder (artikel 2.4);
Als blijkt dat er asbest is, moet de werkgever een duidelijk werkplan opstellen. Hierin staat hoe het werk wordt uitgevoerd, welke maatregelen worden genomen om veilig te werken, en wie daarbij betrokken is. Dit plan moet minstens twee weken van tevoren ingediend worden bij de Arbeidsinspectie van de RCN-unit SZW.
3. Een verslag maken na afloop van het werk (artikel 2.5).
Als het werk klaar is, moet de werkgever een verslag maken over hoe het is verlopen. De Arbeidsinspectie gebruikt dit om te controleren of alles volgens de regels ging. Het verslag moet minstens twee jaar bewaard blijven.
Samen zorgen voor een veilige werkplek
Zowel werkgevers als particulieren kunnen de Arbeidsinspectie benaderen met vragen of als ze advies willen over veilig werken. Dit geldt ook voor situaties met asbest. Door op tijd informatie in te winnen en de juiste stappen te volgen, kunnen gevaarlijke situaties worden voorkomen.
Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert niet alleen een boete of stillegging van het werk, maar brengt ook de gezondheid van mensen in gevaar.
Voor meer informatie over de regels rondom het werken met asbest kunt u terecht op de website van RCN of contact opnemen met de Afdeling Arbeidsinspectie van SZW via arbeidsinspectie@rijksdienstcn.com.