Caribbean Netherlands Science Institute

Het kenniscentrum Caribbean Netherlands Science Institute (CNSI) op Sint Eustatius heeft als doel om maatschappelijk relevant wetenschappelijk onderzoek uit te voeren, de belangstelling voor wetenschap lokaal te bevorderen en kennis te helpen opbouwen. Het kenniscentrum concentreert zich op onderwerpen rond de duurzaamheid van kleine tropische eilandgemeenschappen. Daarmee draagt het CNSI bij aan doelstellingen van de United Nations voor duurzame ontwikkeling (IN Sustainable Development Goals).

CNSI organiseert regelmatig workshops, symposia en onderwijsactiviteiten voor de lokale bevolking. Het faciliteert lokaal uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek door middel van de faciliteiten: een laboratorium, accommodatie voor wetenschappers, een presentatieruimte en meer. Het wetenschappelijk onderzoek wordt uitgevoerd door een samenwerking met partners en stakeholders zoals universiteiten en wetenschappelijke instellingen in het Caribisch gebied, Nederland en daarbuiten.

CNSI wordt gefinancierd door het Ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap) en geïmplementeerd door NWO (de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek). Het  is tot stand gekomen op initiatief van OCW en het eilandbestuur van Sint Eustatius. Het CNSI opende officieel haar deuren op 24 april 2014.

CNSI wordt ondersteund door NIOZ (Koninklijk Nederlands Instituut voor onderzoek der Zee).
NIOZ vormt onderdeel van NWO

Voor meer informatie over CNSI en de wetenschappelijke activiteiten: zie www.cnsi.nl.