ACM stelt maximumtarieven voor distributie elektriciteit in Caribisch Nederland vast

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de maximumtarieven vastgesteld voor de distributie van elektriciteit in Caribisch Nederland. De tarieven gelden vanaf 1 juli 2021.

Autoriteit Consument en Markt

De ACM stelt maximumtarieven vast voor de productie en distributie van elektriciteit in Caribisch Nederland. De distributeurs stellen op basis van deze maximumtarieven de tarieven vast die ze daadwerkelijk in rekening brengen. Daarbij verwerken de nutsbedrijven ook eventuele subsidies op de elektriciteitstarieven. Zo worden vanwege corona de kosten van het netwerk in 2021 volledig gesubsidieerd en worden er geen netwerktarieven bij afnemers in rekening gebracht.

Voor het gebruik van elektriciteit stelt de ACM de maximumtarieven per 1 juli bij om rekening te kunnen houden met de ontwikkeling van de prijzen voor de brandstof die nodig is om elektriciteit te produceren. In 2020 zijn de brandstofprijzen sterk gedaald, in 2021 stijgen de brandstofprijzen echter weer. Op alle eilanden stijgen daarom op 1 juli 2021 de maximale variabele gebruikstarieven.

Bonaire

Voor Bonaire stijgt het maximale variabele gebruikstarief van 0,2554 USD/kWh naar 0,2948 USD/kWh. Het maximale pagabon-tarief (prepaid) stijgt van 0,4589 USD/kWh naar 0,4983 USD/kWh. Voor het verbruik van een gemiddeld huishouden op Bonaire betekent dit een stijging van ca. USD 10 per maand.

Sint Eustatius

Voor Sint Eustatius stijgt het maximale variabele gebruikstarief van 0,2736 USD/kWh naar 0,3224 USD/kWh. Voor het verbruik van een gemiddeld huishouden op Sint Eustatius betekent dit een stijging van ca. USD 12 per maand.

Saba

Voor Saba stijgt het maximale variabele gebruikstarief van 0,2851 USD/kWh naar 0,3692 USD/kWh. Voor het verbruik van een gemiddeld huishouden op Saba betekent dit een stijging van ca. USD 21 USD per maand. Deze stijging wordt naast de stijging door de brandstofprijzen ook voor een deel veroorzaakt door een nacalculatie die te maken heeft met de ingebruikname van het zonnepark. Achteraf blijkt dat Saba Electric Company (SEC) te weinig inkomsten heeft behaald ten opzichte van de kosten die ze destijds moesten maken. Deze éénmalige nacalculatie betreft ongeveer een derde van de verhoging van het maximale gebruikstarieftarief en is nu volledig afgehandeld.