Nieuw zonnepark voorziet heel Sint Eustatius van elektriciteit

Op Sint Eustatius, een van de drie openbare lichamen van Caribisch Nederland, is vanaf 15 november officieel een zonnepark in gebruik dat overdag het hele eiland van elektriciteit kan voorzien tot na zonsondergang.

solar park statia aerial

Dankzij het park kan het gebruik van dieselgeneratoren, die tot voor kort alle elektriciteit leverden, met bijna de helft worden verminderd. 

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft met een subsidie van ruim USD 14,1 mln. het zonnepark betaald. Dit komt overeen met bijna USD 7.900 voor elk van de 1.800 huishoudens en bedrijven aan wie de investering van de Nederlandse overheid ten goede komt.

Naast de zonnepanelen bestaat het park uit een innovatieve batterij-opslag van 5,9 MWh / 2,6 MW die zonder de dieselgeneratoren het net stabiel kunnen houden. Op zonnige dagen zorgt het zonnepark van 9.00 uur tot 20.00 uur voor de gehele stroomproductie. Rond het middaguur wekt het park tot meer dan 200% van de stroomvraag op. Het geproduceerde overschot wordt opgeslagen en later op de dag geleverd. In de nacht nemen dieselgeneratoren de productie over. 

Op jaarbasis voorziet het zonnepark zo in 46 % van de elektriciteitsbehoefte van het eiland. Het park heeft een nominaal vermogen van 4,15 MW; dankzij het zonnige klimaat kan deze installatie bijna twee keer zo veel stroom produceren als in Europees Nederland mogelijk zou zijn. Met een verwachte jaarproductie van 6,4 GWh is het, na Sunport Delfzijl, het grootste zonnepark van Nederland.

De installatie wordt op 15 november 2017 officieel in gebruik gesteld door de Rijksvertegenwoordiger, Gilbert Isabella.