Corona Smart: maximaal 50 personen, sociale afstand voor volwassenen én hygiëne van belang

Met ingang van 6 mei 2020 geldt de nieuwe Noodverordening COVID-19 met ‘Corona Smart’ maatregelen. Het verbod op alle evenementen en op samenkomsten met meer dan 50 personen blijft van kracht, ook op de stranden van Bonaire. Daarnaast zijn alle volwassenen verplicht om in publieke ruimtes een sociale afstand van 1.5 meter te houden.  Onder deze voorwaarden en met strikte hygiënevoorschriften, kunnen de meeste faciliteiten op Bonaire weer open.

corona smart

Hoewel de kans steeds kleiner wordt, kan niet geheel uitgesloten worden dat het coronavirus op Bonaire aanwezig is. Mede gelet op de beperkte zorgcapaciteit op het eiland, blijven enkele noodmaatregelen nodig om een ongecontroleerde verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo geldt bijvoorbeeld nog steeds een algeheel verbod op evenementen waarvoor een vergunning nodig is. Ook samenkomsten met meer dan 50 personen blijven verboden, in publieke en besloten sfeer, zowel binnen als in de open lucht.

Daarnaast moet iedereen in openbare- en in publieke ruimtes een sociale afstand houden van minimaal 1.5 meter. Dit geldt niet voor kinderen tot en met 17 jaar onderling en voor personen woonachtig op hetzelfde adres.

Welke gelegenheden open

Sportfaciliteiten (inclusief zwemlessen), horecagelegenheden en casino’s mogen open mits zij zich kunnen houden aan het maximum van 50 personen, een sociale afstand van minimaal 1.5 meter en strikte hygiënemaatregelen. Contactsporten zijn verboden voor volwassenen. Kinderen tot en met 17 jaar hoeven bij het sporten onderling geen sociale afstand te houden, zij kunnen ook contactsporten beoefenen. Grote toernooien zijn voor iedereen verboden.

Vanaf 11 mei gaan ook de scholen en kinderopvang weer open met toepassing van hygiënemaatregelen, niet meer dan 50 personen tegelijk in een (buiten)ruimte en een sociale afstand van minimaal 1.5 meter. Ook hier geldt de sociale afstand niet voor kinderen tot en met 17 jaar onderling, wel voor alle volwassenen. 

De hygiënemaatregelen worden voorgeschreven door de afdeling Publieke Gezondheid Bonaire. Het gaat dan bijvoorbeeld om het toepassen van een goede en regelmatige hand- en hoesthygiëne, het regelmatig reinigen van veelgebruikte oppervlakken, apparatuur en speelgoed. Ook moeten zowel kinderen als volwassenen thuisblijven bij beginnende symptomen zoals hoesten, niezen, verhoging of koorts.

Wat blijft dicht

Seks- en nachtclubs, dansgelegenheden, spa’s en sauna’s blijven gesloten omdat het risico op verspreiding groot is door het lichamelijk contact of een beperkte ruimte.

Een uitgebreidere samenvatting en de volledige Noodverordening is hier te vinden.