Oefening medische pre-evacuatie op 6 eilanden van het Koninkrijk

Op vrijdag 2 juni heeft er een oefening plaatsgevonden waarbij organisaties van de 6 eilanden in het Caribische deel van het Koninkrijk betrokken waren. Het doel hiervan was het beoefenen van de pre-evacuatie van patiënten van Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten in het geval van een orkaan crisis.

Medische oefening

De primaire verantwoordelijkheid voor de zorgcontinuïteit voor de BES-eilanden is belegd bij Zorg en Jeugd Caribisch Nederland (ZJCN) van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Omdat er een geografische afhankelijkheid is tussen Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten is in die samenwerking, met uitwijk naar de benedenwindse eilanden, de basis gelegd voor deze oefening.

Op de 6 eilanden hebben verschillende medische instellingen en overheidsorganen meegedaan aan de oefening. Dit waren Fundashon Mariadal (Bonaire), Sint Maarten Medical Center (Sint Maarten), Horacio Oduber Hospital (Aruba), Curaçao Medical Center (Curaçao), Queen Beatrix Medical Center (Sint Eustatius) en SabaCares (Saba). Ook het Ministry of Public Health, Social Development and Labor van Sint Maarten, de Nederlandse ministeries van BZK en VWS, en de Vertegenwoordiging van Nederland op Aruba, Curaçao en Sint Maarten waren vertegenwoordigd op basis van hun eigen verantwoordelijkheid bij medische pre-evacuatie.

In 2022 hebben de staatssecretaris van VWS en de gezondheidsministers van de Landen besloten om de intereilandelijke medische samenwerking en de geoefendheid daarvan te vergroten. Een belangrijk onderdeel van die samenwerking betreft medische pre-evacuatie. Medische pre-evacuatie is essentieel bij een (dreigende) crisis om de continuïteit van zorg te kunnen garanderen, waar die mogelijk in gevaar komt bij een aantasting van de fysieke veiligheid (zoals bij een orkaan). Of wanneer een crisis een gebrek aan beschikbaarheid van medische middelen en/of personeel veroorzaakt.

De geschiedenis leert ons wat voor impact een orkaan kan hebben op de eilandbevolking. Deze oefening is een belangrijke stap richting verhoogde paraatheid tijdens het orkaanseizoen, en richting versterkte samenwerking tussen alle eilanden binnen het Koninkrijk, die bij crises in veel gevallen van elkaar afhankelijk zijn.