Wanneer stopt het ouderlijk gezag over een kind?

Uw gezag eindigt automatisch als uw kind 18 jaar wordt. U kunt uw gezag ook verliezen omdat de rechter dat bepaalt. Bijvoorbeeld als u uw kind slecht behandelt of als de rechter uw kind meerderjarig verklaart.

Bij gevaar voor ontwikkeling kind

Bij ernstige opvoedproblemen krijgt u vaak eerst hulp aangeboden. Is deze hulp niet toereikend of wilt u of uw kind de hulpverlening niet terwijl de ontwikkeling van het kind ernstig in gevaar lijkt? Dan kan een instelling voor jeugdhulp de Voogdijraad CN inschakelen. De Voogdijraad CN onderzoekt of de ontwikkeling van uw kind in ernstig gevaar is. En of er andere mogelijkheden zijn om de problemen te stoppen. Zie ook: Problemen thuis.

Voogdij na einde gezag

Beëindigt de kinderrechter het gezag over uw kind? Dan krijgt een deskundige instelling of een pleegouder het gezag over uw kind. Zij oefenen in dat geval de voogdij over uw kind uit. Uw kind wordt dan opgevoed in een pleeggezin of tehuis. De voogd betrekt u voor zover mogelijk en informeert u over uw kind.

Gezamenlijk ouderlijk gezag stoppen

Gaan u en uw partner uit elkaar maar wilt u het ouderlijk gezag blijven delen? Dan moet u hiervoor een verzoek indienen bij de rechter.  Doet u dat niet, dan bepaalt de rechter aan welke ouder het gezag wordt toegewezen bij een scheiding.

Heeft u heel erge ruzie zonder uitzicht op verbetering? Dan is er sprake van een conflictscheiding en kunt u de rechter vragen om een beslissing. De rechter kan ook zelf een beslissing nemen als de vrees bestaat dat de belangen van het kind worden verwaarloosd. Nadat het gezamenlijk gezag stopt, moet de andere ouder nog steeds meebetalen aan de opvoeding en verzorging van het kind.