SDA School Sint Eustatius blij met vernieuwd onderkomen

De Seventh Day Adventist (SDA) School op Sint Eustatius organiseerde afgelopen zondag een feestelijk samenzijn rond de officiële ingebruikname van de nieuwe en gerenoveerde schoolgebouwen.

opening SDA school Statia
Groep 8 leerlinge Gerene Joseph en SDA Onderwijsdirecteur Syesha Pemberton knippen het lint door, geholpen door pastoor Earl Esdaile van de SDA kerk Sint Eustatius.

Hoogtepunt van de bijeenkomst was het doorknippen van het openingslint door Gerene Joseph (SDA onderwijsdirecteur voor de Noord Caribische regio) en groep 8 leerlinge Syesha Pemberton. Zij deden dit in aanwezigheid van waarnemend regeringscommissaris Mervyn Stegers, lokale onderwijsstakeholders en diverse hoogwaardigheidsbekleders van de regionale SDA organisatie. 

Omdat de school uit haar jasje groeide, is aan de linkerkant van het terrein een nieuwe vleugel gebouwd, met vier nieuwe klaslokalen. De oude schoolgebouwen zijn ingrijpend gerenoveerd: de constructies zijn aardbeving- en orkaanbestendig gemaakt en daken, wanden, kozijnen en plafonds zijn vervangen. Verder zijn de sanitaire voorzieningen en het tegelwerk vernieuwd. Aan de voorzijde is een nieuw hek geplaatst en zowel de nieuwe als de gerenoveerde ruimtes zijn voorzien van nieuwe klimaatvoorzieningen (ventilatie en airco’s met CO2 meter).
 
“Deze school is een voorbeeld voor hoe volgens de SDA kerk een school er uit hoort te zien”, stelde dr. Gandalai Samlalsingh (directeur van SDA Stewardship voor de Noord-Caribische regio) tijdens zijn toespraak. Namens de SDA organisatie uitte hij zijn dankbaarheid aan de Nederlandse en lokale overheid voor de verbetering van het schoolonderkomen. 

Waarnemend regeringscommissaris Mervyn Stegers verraste de aanwezigen tijdens zijn speech met de mededeling dat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) ook een upgrade van het buitenterrein zal financieren. Het terrein wordt verhard, er komt een drainagesysteem voor de afvoer van regenwater en er wordt een kleine overkapping geplaatst. 

Aan de werkzaamheden voor de SDA School werkten voornamelijk bedrijven uit Sint Eustatius. Het project is uitgevoerd door aannemersbedrijf D&M Enterprises N.V. naar een ontwerp van Pream architecten (Sint Maarten), onder supervisie van De Jong Construction. De technische installaties zijn ontworpen en gerealiseerd door respectievelijk CECC N.V. en Howard’s Enterprises N.V. 

Het nieuwbouw- en renovatieproject voor de SDA School is onderdeel van een in 2012 gestart onderwijshuisvestingsprogramma voor Bonaire, Saba en Sint Eustatius.  Dit programma wordt gefinancierd door OCW en de openbare lichamen.