Basiskwaliteit voor bijna gehele onderwijs Caribisch Nederland

Tijdens het laatste bezoek van de onderwijsinspectie in maart 2018 aan Caribisch Nederland (C.N.) behaalde weer een aantal scholen en onderwijsinstellingen de basiskwaliteit. Van de 21 scholen en onderwijsinstellingen in C.N. hebben er nu 20 dit kwaliteitsniveau bereikt

Basiskwaliteit voor bijna gehele onderwijs CN
Senior beleidsmedewerker Elvin Henriquez van RCN/OCW overhandigt de taart aan mbo-coördinator Brian Carty van de Gwendoline van Puttenschool. Uiterst rechts: directeur Francine Foe van de New Challenges Foundation.

Dit keer gaat het voor Bonaire om de vmbo & mbo-unit van de Scholengemeenschap Bonaire (SGB) en het Expertisecentrum Onderwijszorg. Op Sint Eustatius betreft het de afdeling mbo-1 van de Gwendoline van Putten School (GvP) en de sociale kans trajecten voor jongeren, die worden verzorgd door de New Challenges Foundation. Dit is weer een belangrijke mijlpaal in het verbetertraject van het onderwijs in Caribisch Nederland.

Minister Arie Slob (Onderwijs) reageert verheugd: ““Vrijwel alle onderwijsinstellingen in Caribisch Nederland hebben nu niveau basiskwaliteit bereikt. De besturen, directeuren, leraren en schoolleiders op Bonaire, Sint Eustatius en Saba hebben daarmee een prestatie van formaat geleverd. Voor een aantal instellingen is  dat echt een lange weg geweest maar dat maakt het juist extra knap. Steeds meer kinderen krijgen het onderwijs waar ze recht op hebben. De basis is er nu. Laten we samen verder bouwen aan goed onderwijs.”

Ook de directeuren van de betreffende instellingen zijn blij en trots. Directeur Rosa Hoes van EOZ Bonaire: “Geweldig dat wij nu op Bonaire gezamenlijk staan voor basiskwaliteit, nu op naar de verfijning”. Algemeen directeur Frans van Efferink van de SGB is vooral trots op de docenten, die “een teamprestatie van jewelste” hebben geleverd. Daarnaast vindt hij het “heerlijk dat we nu laten zien dat onze leerlingen prima op Bonaire kunnen doorstuderen, aan een mbo-instelling met basiskwaliteit!”
Directeur Francine Foe van de New Challenges Foundation en directeur Rosalie Edelstein-Lopes van de GvP school benadrukken de samenwerking tussen hun twee instellingen: “We hebben samen naar één doel toegewerkt en willen onze medewerkers bedanken voor hun inzet, betrokkenheid, doorzettingsvermogen en hun pro-actieve houding.”

Traditiegetrouw heeft RCN/OCW deze mooie prestatie met de  betreffende scholen/onderwijsinstellingen op feestelijke wijze gevierd. 

De onderwijsinspectie bezocht de opleidingsinstituten in de aanloop naar het behalen van de basiskwaliteit in Caribisch Nederland twee maal per jaar. De bezoeken waren bedoeld om de voortgang te volgen van de kwaliteitsslag om leer- en ontwikkelingsachterstanden weg te werken. De frequentie van de bezoeken wordt teruggebracht naar één maal per jaar, nadat een onderwijsinstelling de basiskwaliteit heeft behaald.

De beoogde kwaliteitsdoelen voor het onderwijs zijn vastgelegd in de Onderwijsagenda Caribisch Nederland. Op dit moment werken de onderwijspartijen aan de realisatie van de doelstellingen uit de tweede Onderwijsagenda. Deze onderwijsagenda is getiteld “Samen werken aan de volgende stap” en gaat over de periode 2017 tot en met 2020.