Koninklijke Marechaussee treft vreemdelingen aan zonder rechtmatig verblijf

In het weekend van 17 en 18 september heeft de Koninklijke Marechaussee (KMar) meerdere vreemdelingen aangetroffen die onrechtmatig op Bonaire verbleven. Op zaterdag 17 september werden drie ongedocumenteerde personen aangetroffen, vermoedelijk afkomstig uit de Dominicaanse Republiek. Op zondag werden drie personen aangetroffen in de buurt van Sorobon, waarvan één persoon in het bezit was van een paspoort van Ecuador. Deze persoon was ook niet in het bezit van een verblijfsstatus op Bonaire.

Koninklijke Marechaussee

In de vroege ochtend van zaterdag 17 september kreeg de KMar melding over een verdachte situatie waarbij er drie personen waren aangetroffen in de buurt van Laguna Beach. In samenwerking met het Korps Politie Caribisch Nederland  (KPCN) is de Koninklijke Marechaussee op de melding afgegaan. Ter plaatse is de situatie onderzocht en bekeken of eerste hulpverlening nodig was. De drie personen verkeerden naar omstandigheden in goede gezondheid. Toen bleek dat de drie  niet goed duidelijk konden maken waar en hoe zij precies aan land waren gekomen heeft de Koninklijk Marechaussee de drie, vermoedelijk Dominicanen, meegenomen naar het bureau voor verder onderzoek. De vreemdelingen zijn inmiddels overgebracht naar de Justitiële Inrichting Caribisch Nederland (JICN). Daar blijven zij gedurende verder onderzoek in vreemdelingenbewaring.

Op zondag 18 september troffen medewerkers van de Koninklijke Marechaussee tijdens een patrouille wederom drie personen aan, in de buurt van Sorobon. De drie personen waren op dat moment aan het zwemmen in een gebied waar dat niet toegestaan is. Bij controle van de drie personen, bleek dat één van deze drie personen geen rechtmatig verblijf op het eiland te hebben. De man, die in het bezit was van een paspoort van Ecuador, is ook naar de JICN gebracht, waar hij nu in afwachting van zijn uitzetting verblijft.

De Koninklijke Marechaussee ziet toe op de veiligheid van de grenzen van Caribisch Nederland, zowel op de luchthavens als aan de watergrenzen van de eilanden. Door het bestrijden van illegale grensoverschrijding en grensoverschrijdende criminaliteit draagt zij bij aan de veiligheid op de eilanden.