Marechaussee verricht aanhouding op verdenking van vervalsen van COVID-testen

De Koninklijke Marechaussee (KMar) op Bonaire heeft op woensdag 6 oktober 2021 een 42-jarig vrouw aangehouden, op verdenking van valsheid in geschrifte en/of oplichting. De vrouw wordt ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor het uitgeven van tientallen valse commerciële COVID-testen aan mensen die zich lieten testen voor hun vlucht naar de Verenigde Staten. Het betreft zowel antigeen- als PCR-testen.

PCR-test

Toen de betreffende reizigers op zaterdag 2 oktober de testuitslagen overhandigden om in te kunnen checken voor hun vlucht, ontstond twijfel over de authenticiteit van de documenten. Al snel bleek dat de instantie onder wiens naam de testresultaten zijn uitgegeven niet bekend was met de groep reizigers en hen nooit een testresultaat heeft verstrekt. Hierop is de Koninklijke Marechaussee ingeschakeld.

De KMar heeft onderzoek naar de zaak ingesteld en werkt hierbij nauw samen met het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) en de afdeling Publieke Gezondheid van het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB). Hierin is één verdachte aangehouden die reeds in verzekering is gesteld.

De verdachte was uit hoofde van haar functie betrokken in het afnemen van commerciële PCR- en antigeen-testen, uit verder onderzoek moet blijken of zij haar positie heeft misbruikt om de testen te vervalsen. De KMar onderzoekt ook of er ook eerdere incidenten zijn geweest waarbij verdachte zich schuldig heeft gemaakt.