Bouw van nieuwe brandweerkazerne op Saba in april van start

De nieuwe kazerne wordt op het luchthaventerrein van Juancho E. Yrausquin Airport gebouwd. Deze moet de huidige brandweerpost van het Brandweerkorps Caribisch Nederland (BKCN) in het terminalgebouw op de luchthaven vervangen.

Impressie kazerne Saba

De bouw vangt aan in de eerste week van April.  Het bijzondere bouwproject wordt uitgevoerd door de lokale aannemer Saba Roads and Construction. Dit doen zij in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), namens het Ministerie van Justitie en Veiligheid en in samenspraak met het BKCN.

De nieuwe kazerne zal de medewerkers van de brandweer op het eiland in staat stellen om hun werkzaamheden beter uit te kunnen voeren. De huidige post van het BKCN op de luchthaven van Saba is verouderd en heeft beperkte voorzieningen. Zo kan bijvoorbeeld de ademlucht die wordt gebruikt bij het blussen van een brand momenteel alleen nog worden bijgevuld op de brandweerpost in The Bottom. De komst van de nieuwe kazerne brengt hier verandering in. Deze wordt namelijk voorzien van een aparte werkruimte voor ademlucht. Dit kan in het geval van een incident op de luchthaven veel tijd besparen. Verder wordt de kazerne voorzien van twee garages waar twee blusvoertuigen opgesteld kunnen worden, een sportfaciliteit, een kantine voor personeel, diverse werk- en vergaderruimten en voldoende faciliteiten om oefeningen voor te bereiden en uit te voeren.

Bij het ontwerp van de kazerne is er, naast de operationele behoeften van het BKCN, ook veel aandacht besteed aan het aanzicht van het pand. Het brandweerkorps vindt het belangrijk dat het uiterlijk van de kazerne past bij de uitstraling van het eiland. Daarom wordt het complex deels tegen en in de rotswand gebouwd, waardoor het onderdeel wordt van de omgeving. In nauwe samenwerking tussen de architect, Lyongo Juliana (OZ Caribbean), het brandweerkorps en het RVB, is er gekozen voor het gebruik van lokale breuksteen, om aansluiting te vinden bij de karakteristieke  historische architectuur en het landschap. Daarbij is de kazerne constructief zo ontworpen dat deze orkanen van categorie 5 kan weerstaan.  Naar verwachting kan de nieuwe kazerne in het voorjaar van 2022 in gebruik genomen worden.