Speech Gezaghebber 01-05-2020

Geachte medeburgers,

Zoals al de gewoonte is geworden, wil ik allereerst de actuele cijfers noemen voor wat betreft COVID-19.

Tot op heden zijn totaal getest:  230  met 2 positieve testen en 228 negatief, en daarvan zijn er weer 2 hersteld. Momenteel zitten er 96 in quarantaine waaronder de eerste groep repatrianten die, als alles goed gaat, aanstaande vrijdag weer naar huis mogen.

Gezaghebber Edison Rijna

Het is een feit dat Bonaire bespaard is gebleven: het Coronavirus heeft zich niet uitgebreid op ons eiland verspreid. Veel mensen hebben hard gewerkt om dit te bereiken, zowel de medische sector als de andere sectoren. Maar ook het gedrag van de meeste mensen heeft enorm bijgedragen aan wat er tot nu toe is bereikt. Mensen die zich bijvoorbeeld meteen aan de quarantaine hebben gehouden toen hen dit werd opgedragen. Twee weken zonder contact met andere mensen en zonder normaal te kunnen leven, is niet makkelijk.

Link naar de persconferentie

Maar alle mensen op Bonaire hebben dit offer gebracht. Samen bleven we allemaal de krachten bundelen om onszelf en ons gezin te beschermen. Laten wij ons aan de regels blijven houden en elkaar scherp blijven houden om deze op te volgen.

Er worden al voorbereidingen getroffen om de tweede groep repatrianten terug te brengen naar Bonaire. Ik zal later de exacte datum hiervoor bekendmaken. Ook is er een verzoek uitgegaan aan de minister van I & W om de sluiting van het internationale luchtverkeer te verlengen tot en met 15 mei.

Gezien het feit dat er niemand meer positief is getest op het Coronavirus in de afgelopen dagen en als dit zo blijft, dan kan ik aanstaande vrijdag aankondigen in welke vorm de huidige noodmaatregelen versoepeld kunnen worden. Denk hierbij onder andere aan het openen van scholen en sportgelegenheden, op een gecontroleerde en geleidelijke manier.

In mijn toespraak van vorige week vrijdag deed ik een oproep aan alle inwoners van Bonaire om de Dag van Rincon in familiekring te vieren, rekening houdende met de voorgeschreven regels voor wat betreft sociale afstand en niet meer dan 50 mensen bij elkaar.

Helaas heb ik gehoord dat niet iedereen zich het afgelopen weekend aan deze regels heeft gehouden. Onder andere in de wijk Rincon waren er veel mensen samen, opeengepakt.

Ik doe wederom een dringende oproep aan eenieder.

Houd je aan de regels om jezelf en je gezin te beschermen. Alleen als wij ons aan de regels te houden, dus ook tijdens de feestvieringen van dit weekeinde, kan er overwogen worden de vastgestelde noodmaatregelen te versoepelen.

Het departement van handhaving en supervisie, samen met het korps politie en Kmar, zullen de komende dagen streng controleren en zullen niet aarzelen om in te grijpen, waar nodig. Dit kan vervelende consequenties hebben voor diegenen die zich niet aan de regels houden.

Ik weet dat iedereen al wekenlang aanpassingen heeft gedaan en opofferingen heeft gemaakt. Het is noodzakelijk dat wij dit met z’n allen blijven doen, zodat we in de nabije toekomst dichter bij elkaar kunnen zijn.

Geniet van de komende feestdagen, in huiselijke kring.