Gezaghebber zorgt dat de bevolking geïnformeerd blijft over het Coronavirus

De eerste maatregelen ter preventie van het COVID-19 virus op Bonaire zijn deze week genomen. Sinds gisteren zijn de beperkingen voor vliegverkeer uitgebreid om het risico van besmetting van buitenaf in te dammen. Het Eilandelijk Beleidsteam (EBT) komt dagelijks bij elkaar om verdere maatregelen te bespreken en informeert de eilandsraad en het bestuurscollege.

Gezaghebber Edison Rijna

Het EBT wordt voorgezeten door Gezaghebber Rijna en bestaat verder uit diensthoofden en directeurs van verschillende uitvoerende organisaties, zoals politie, Marechaussee, brandweer, Fundashon Mariadal het Openbaar Ministerie, de waarnemend Rijksvertegenwoordiger en de waarnemend Eilandsecretaris. Tijdens dit overleg bespreken de aangesloten partijen welke maatregelen er nodig en mogelijk zijn om de veiligheid van de bevolking op het eiland te waarborgen.

Dagelijks zal er vanuit dit EBT gecommuniceerd worden over de laatste stand van zaken omtrent het virus. Via drie vaste kanalen worden zoveel mogelijk vragen beantwoord.  Dit zijn de website van RCN (www.rijksdienstcn.com/covid-19) en de Facebookpagina’s van het OLB ‘Openbaar Lichaam Bonaire’ en RCN ‘Rijksdienst Caribisch Nederland’. Ook zal de radio  en social media  worden ingezet  om de Q&A’s via audio te verspreiden. De informatie wordt verstrekt in het Nederlands, Papiaments, Engels en Spaans.

Verdere besluitvorming wordt gecommuniceerd middels persstatements of een persconferentie. Het OLB en RCN verzoeken iedereen om informatie te putten uit de genoemde officiële bronnen en waakzaam te zijn voor ‘fake nieuws’ om het zaaien van onnodige onrust te voorkomen.