Maritsa Silberie nieuw afdelingshoofd OCW bij Rijksdienst Caribisch Nederland

Maritsa Silberie wordt met ingang van 1 februari afdelingshoofd van Onderwijs Cultuur en Wetenschap Caribisch Nederland bij de Rijksdienst Caribisch Nederland (OCW).

Maritsa Silberie

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) is sinds 10 oktober 2010 verantwoordelijk voor het onderwijs-, cultuur- en wetenschapsbeleid op de drie eilanden van Caribisch Nederland. De afdeling OCW-CG bij de Rijksdienst Caribisch Nederland werkt dagelijks aan de vormgeving en uitvoering van het beleid op het vlak van onderwijs, cultuur, wetenschap en emancipatie op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Zij doen dat samen met het ministerie in Den Haag. Naast het onderwijsbeleid, waarvoor recent de 3e onderwijsagenda voor Caribisch Nederland is vastgesteld, is ook het cultuurbeleid geïntensiveerd. Ook de unieke cultuur en natuur van Bonaire, Sint Eustatius en Saba, zowel boven als onder water, gaat beter beschermd worden. OCW-CG helpt die doelstellingen in Caribisch Nederland te realiseren.

Maritsa Silberie (56) is geboren op Bonaire. Begon haar carrière als docente Nederlands bij Stichting Schoolgemeenschap Bonaire. Ze was van april 2004 tot juni 2006 Minister van OCW in de tijd van Land Nederlandse Antillen Curaçao. Van juli 2007 tot en met juni 2009 was ze gedeputeerde van Onderwijs. Tot voor kort werkte ze als Senior beleidsmedewerker en sinds november 2023 als waarnemend afdelingshoofd OCW. Afdelingshoofd OCW is een mooie en logische stap.

Maritsa:

“Ik voel me vereerd om deze functie te mogen bekleden en om de nodige kennis, kunde en competenties te kunnen bieden. Ik zet me in om met enthousiasme, met alle collega’s en stakeholders aan beide kanten van de oceaan, samen verder te bouwen aan de toekomst van Caribisch Nederland. Onze kinderen zijn de toekomst. Het is van groot belang om te investeren in hun welzijn en in wat ze nodig hebben om zich volledig te kunnen ontplooien.”

Directeur Internationaal Beleid van OCW, Gerbert Kunst:

“Maritsa neemt een enorme hoeveelheid aan kennis en ervaring mee als nieuw afdelingshoofd OCW. Zij is dan ook de juiste vrouw op de juiste plek om samen met haar team en in goede samenwerking met de OCW collega’s in Den Haag verder te bouwen aan een toekomstbestendig Caribisch Nederland."

Directeur Rijksdienst Caribisch Nederland, Tim Muller:

“Ik ken Maritsa als iemand met een warm hart voor onderwijs en cultuur in het Caribisch gebied. Ze heeft op die terreinen al veel laten zien. Ze is een echte teamplayer.  Haar stijl, kennis, ervaring en een breed netwerk komen goed van pas bij de ambities die er zijn. Ik feliciteer haar van harte met deze mooie stap.”