Inflatie stijgt op Bonaire en daalt op Sint Eustatius en Saba

In het vierde kwartaal van 2023 waren consumentengoederen en -diensten op Bonaire 4,2 procent duurder dan een jaar eerder. In het derde kwartaal was de inflatie 1,9 procent. Dit meldt het CBS op basis van de consumentenprijsindex Caribisch Nederland.

Op Sint Eustatius daalden de prijzen op jaarbasis met 1,0 procent in het vierde kwartaal van 2023. In het derde kwartaal bleven de prijzen stabiel. Op Saba was de inflatie in het vierde kwartaal 1,9 procent. Een kwartaal eerder was dit 2,8 procent.

Prijzen stegen op Bonaire met 0,3 procent ten opzichte van vorig kwartaal
Ten opzichte van het derde kwartaal van 2023 zijn de prijzen op Bonaire in het vierde kwartaal met 0,3 procent gestegen. Deze stijging is mede veroorzaakt door de kosten van vervoer; de prijs van benzine steeg in het vierde kwartaal met 0,4 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, de prijs van diesel met 2,3 procent. Daarnaast stegen de prijzen van kleding en schoeisel met 1,6 procent. De prijzen van toiletartikelen stegen met 2,8 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Prijzen op Sint Eustatius 0,1 procent lager dan vorig kwartaal
Consumentenprijzen op Sint Eustatius zijn in het vierde kwartaal van 2023 met 0,1 procent gedaald ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Prijzen van kleding, huishoudelijke apparatuur en meubels daalden in het vierde kwartaal ten opzichte van het derde kwartaal.

Daarentegen heeft de prijsontwikkeling van brandstoffen een opwaarts effect gehad op de ontwikkeling van de consumentenprijzen. Zo is de prijs van benzine met 5,4 procent gestegen vergeleken met het kwartaal ervoor.

Prijzen op Saba blijven gelijk ten opzichte van vorig kwartaal
Consumentenprijzen op Saba blijven (gemiddeld) in het vierde kwartaal van 2023 gelijk aan die in het vorige kwartaal. Desondanks zijn er prijsstijgingen waar te nemen in vervoerkosten. De prijzen van benzine stegen in het vierde kwartaal met 9,9 procent ten opzichte van vorig kwartaal. Bovendien zijn de prijzen van vliegtickets met 10,4 procent gestegen, en andere vervoersdiensten vertonen een toename van 14,0 procent ten opzichte van het derde kwartaal in 2023.

Deze stijging dit kwartaal werd afgeremd doordat de prijzen van producten voor woningonderhoud met 2,6 procent zijn gedaald ten opzichte van het vorige kwartaal. Ook daalden de prijzen van kleding en schoeisel met 2,3 procent.

Gemiddelde prijsontwikkeling 2023
In 2023 lag het gemiddelde prijspeil op Bonaire 3,8 procent hoger dan in 2022. Op Sint Eustatius lagen de prijzen 2,5 procent hoger dan in 2022 en op Saba 4,2 procent hoger. Dit heeft op alle eilanden te maken met hogere prijzen voor huisvesting, water en energie, vervoer en voeding. Op Bonaire werd producten en diensten op het gebied van gezondheid duurder. Op Sint Eustatius en Saba stegen de prijzen van onderwijs.

Voorlopige cijfers
De voorlopige cijfers over het derde kwartaal van 2023 voor Sint Eustatius zijn aangepast vanwege nagekomen informatie. De cijfers over het vierde kwartaal van 2023 en daarmee ook de jaarcijfers over 2023 zijn voorlopig en worden definitief vastgesteld bij de publicatie over het eerste kwartaal van 2024.

Papiamentu
Een vertaling van dit bericht in het Papiamentu kan worden opgevraagd bij het CBS-kantoor op Bonaire via het mailadres: caribischnederland@cbs.nl

Bronnen:
StatLine - Caribisch Nederland
https://opendata.cbs.nl/CBS/nl/dataset/84046NED/table?dl=BFA9