iPhone 12: Stralingsniveau overschrijdt norm, geen direct gezondheidsrisico

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) heeft bij Apple aanvullende informatie opgevraagd over de iPhone 12, als aanvulling op het eerdere onderzoek van de Franse toezichthouder ANFR. Daaruit bleek dat de straling bij gebruik van de iPhone 12 de norm overschrijdt, maar ook dat er geen acuut gezondheidsrisico is.  
 

RDI iPHone 12 stralingsniveau

Voor het onderzoek bestudeerde de RDI de technische documenten van de iPhone 12 en de conclusies van het Franse onderzoek. Hieruit blijkt dat het toestel bij gebruik in sommige gevallen te veel straling afgeeft. Apple stelt dat de straling verminderd wanneer het toestel beweging detecteert. Maar op basis van het bestuderen van de technische documenten kan niet met zekerheid worden gesteld of dit mechanisme in de praktijk ook goed functioneert onder alle omstandigheden.

Eerder had de Franse toezichthouder ANFR Apple opgedragen het toestel aan te passen aan de eisen die voor mobiele telefoons gelden. Apple heeft aangegeven dit te zullen doen. Als de aanpassing gereed is zullen de Europese toezichthouders gezamenlijk bekijken of de iPhone 12 dan wel aan alle eisen voldoet. En ook of er eventueel vervolgstappen genomen moeten worden. Frankrijk zal daarin het initiatief nemen.