Inflatie lager op Bonaire, Sint Eustatius en Saba

In het derde kwartaal van 2023 waren consumentengoederen en -diensten op Bonaire 1,9 procent duurder dan een jaar eerder. In het tweede kwartaal was de inflatie 4,6 procent. Op Sint Eustatius daalden de prijzen op jaarbasis met 1,1 procent in het derde kwartaal. In het tweede kwartaal was de prijsstijging 3,3 procent. Op Saba was de inflatie in het derde kwartaal 2,8 procent. Een kwartaal eerder was dit 5,2 procent. Dit meldt het CBS op basis van de consumentenprijsindex Caribisch Nederland.

Centraal Bureau voor de Statistiek

Prijzen stegen op Bonaire met 1,0 procent ten opzichte van vorig kwartaal

Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2023 stegen de prijzen op Bonaire in het derde kwartaal met 1,0 procent. Deze stijging wordt met name veroorzaakt door vervoer, de prijzen van vliegtickets stegen in het derde kwartaal met 15,0 procent ten opzichte van vorig kwartaal. Daarnaast stegen de prijzen van kleding en schoeisel met 2,8 procent. De prijzen voor voedingsmiddelen stegen in het derde kwartaal met 1,0 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. 
De stijging dit kwartaal wordt afgeremd door de kosten voor energie, deze daalden met 14,2 procent ten opzichte van vorig kwartaal door een verlaging van het variabele energietarief per 1 juli.

G1 NL

Prijzen op Sint Eustatius 1,6 procent lager dan vorig kwartaal

Consumentenprijzen op Sint Eustatius daalden in het derde kwartaal van 2023 met 1,6 procent ten opzichte van het vorig kwartaal. De daling dit kwartaal wordt met name veroorzaakt door een prijsdaling voor energie. Evenals op Bonaire is hier het variabele energietarief per 1 juli verlaagd. Ook vervoer werd goedkoper, de prijzen van vliegtickets daalden met 3,9 procent. Benzine werd 7,6 procent goedkoper, de prijs van diesel daalde met 20,0 procent ten opzichte van vorig kwartaal.

De prijsontwikkelingen van kleding en schoeisel hadden een opwaarts effect, deze producten stegen dit kwartaal met 9,4 procent.

Prijzen op Saba 0,8 procent hoger dan vorig kwartaal

Op Saba waren consumenten in het derde kwartaal van 2023 gemiddeld 0,8 procent duurder uit in vergelijking met een kwartaal eerder. De prijzen van kleding en schoeisel stegen met 6,5 procent en vliegtickets waren 7,3 procent duurder. Producten voor het onderhoud van de woning daalden in prijs met 6,0 procent ten opzichte van het vorig kwartaal. Daarnaast daalde de prijs voor elektriciteit met 8,0 procent doordat ook hier een verlaging in het variabele tarief plaatsvond. 

G@ NL

Voorlopige cijfers

De cijfers over het derde kwartaal van 2023 zijn voorlopig en worden definitief vastgesteld bij de publicatie over het vierde kwartaal van 2023.

Bronnen:

StatLine - Caribisch Nederland

https://opendata.cbs.nl/CBS/nl/dataset/84046NED/table?dl=BFA9