Saba Package-overeenkomst 2023-2027 afgerond

Om gevolg te geven aan hun ambitie het leven van de bewoners van Saba te verbeteren, hebben Staatssecretaris Alexandra van Huffelen en gedeputeerde Bruce Zagers de nieuwe Saba Package-overeenkomst ondertekend voor de periode 2023-2027. Deze overeenkomst omvat de prioriteiten, doelen en resultaten die door beide partijen gezamenlijk zijn opgesteld en worden nagestreefd.

Saba Package Agreement 2023-2027 finalized

Er zijn overeenkomsten tot stand gekomen over vier kernpunten: (1) de ontwikkeling van bestaanszekerheid en sociaal welzijn van de eilandbewoners; (2) economische en ruimtelijke ontwikkeling; (3) klimaat, natuur en duurzaamheid en (4) goed bestuur. De partijen hebben afgesproken ‘praktisch’ te werk te zullen gaan bij het oplossen van de problemen en knelpunten die de realisatie van deze doelen in de weg staan.

Uitvoerende kracht

In de Saba Package gaat de aandacht nadrukkelijk uit naar het belang van goed bestuur en het implementatievermogen en de organisatiecapaciteit van het Openbaar Lichaam Saba (OLS). Dit is noodzakelijk om ervoor te zorgen  dat het Openbaar Lichaam Saba een robuust en duurzaam overheidsapparaat wordt, dat in staat is diensten te leveren aan al zijn burgers en te voldoen aan alle wettelijke taken. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft extra financiering beschikbaar gesteld voor de capaciteit van het OLS en daarmee voor de tenuitvoerlegging en implementatiekracht van Saba.

Ontwikkeling van bestaanszekerheid en sociaal welzijn van de gemeenschap

Een van de hoofdprioriteiten van de Package is het bereiken van een verbeterde levenskwaliteit en het verhogen van de levensstandaard op Saba. Om dit te bereiken, zal Saba een Community Development Plan opstellen om de uiteenlopende uitdagingen waarmee de eilandgemeenschap te maken  heeft aan te pakken. De Nederlandse Ministeries van BZK, VWS, SZW en OCW gaan samenwerken om het Openbaar Lichaam te ondersteunen bij het opstellen van dit plan. Een belangrijke stap bij het bereiken van een geïntegreerde benadering is het in het leven roepen en implementeren van één overheidsloket voor het verlenen  van diensten dat gericht is op de ontwikkeling van de gemeenschap. Hierdoor neemt de bureaucratie af en wordt de kwaliteit van de dienstverlening beter en sneller. Verder zijn er afspraken gemaakt om het gebruik van drugs en de bijbehorende gezondheidsrisico’s te verlagen en om de toezeggingen met betrekking tot de excuses voor het slavernijverleden op te volgen.

Economische en ruimtelijke ontwikkeling

Om te komen tot duurzame economische ontwikkeling gaan de Nederlandse overheid en het OLS werken aan diversificatie van de economie en verbetering van de verdiencapaciteit van Saba op de lange termijn. Hierdoor zal de economie van het eiland beter bestand zijn tegen externe gebeurtenissen. Belangrijke elementen van die samenwerking zijn: het ontwikkelen en uitvoeren van een strategisch plan voor de economische ontwikkeling, betere toegang tot financiering, het oplossen van knelpunten voor economische ontwikkeling, het bevorderen van het ondernemerschap en ondersteuning van bedrijven. Bovendien zal er onderzoek worden gedaan naar de kosten van zakelijke activiteiten. De Taskforce Bottlenecks to Economic Development blijft aan deze taken werken. Daarnaast zijn er ook afspraken gemaakt over digitalisering van organisaties en diensten om het niveau van de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren. Door digitalisering ontstaat ook de behoefte aan een garantie voor digitale inclusie. Voor dit doel wordt een speciaal onderwijs- en trainingsprogramma over digitale bewustwording opgezet. In overeenstemming met de adviezen van de Commissie Thodé, over de verbetering van de levensstandaard en armoedebestrijding, werd een aparte  intentieverklaring ondertekend over de ontwikkeling en bouw van 50 betaalbare en sociale woningen.

Klimaat, natuur en duurzaamheid

Saba en de Nederlandse overheid blijven werken aan initiatieven die Saba beter moeten voorbereiden op de gevolgen van klimaatverandering. Het OLS en diverse ministeries van de Nederlandse overheid (BZK, EZK en IenW) verbinden zich ertoe een klimaatplan voor Saba op te stellen. Dit plan moet in 2024 klaar zijn. Een van belangrijkste doelen voor de komende jaren is om het aandeel groene energie van Saba te verhogen van 40% naar circa 89% door de implementatie van een uitgebreide energie-infrastructuur met bijvoorbeeld zonnepanelen.

Goed bestuur

Het Ministerie van BZK en het Openbaar Lichaam Saba verbinden zich ertoe om de bestuurlijke en uitvoerende kracht van het eiland te versterken, evenals de kwaliteit van het openbaar bestuur. Het OLS zal een Actieplan voor Goed Bestuur opstellen. Daarnaast is voor ambtenaren een leer- en ontwikkeltraject nodig, evenals extra capaciteit, om te kunnen bijdragen aan de verbetering van de uitvoerende kracht en prestaties van de organisatie. Dit leer- en ontwikkeltraject biedt ambtenaren en andere overheidsmedewerkers kansen voor persoonlijke ontwikkeling en groei, en voor het leren van nieuwe vaardigheden ten behoeve van lokaal bestuur. Bovendien doen het OLS en de Nederlandse overheid de toezegging te investeren in de jongere generatie van Saba door het bieden van carrièremogelijkheden binnen het OLS, met name in de vorm van (zomer)stages.