Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie bezoekt Bonaire, Aruba en Curaçao

Rob Jetten, Minister van Klimaat en Energie brengt van 8 tot en met 17 mei een werkbezoek aan Bonaire, Aruba en Curaçao. Het bezoek staat in het teken van de klimaat- en energietransitie op de eilanden.  

Minister Rob Jetten Klimaat en Energie

Bonaire

De reis start op 8 mei op Bonaire, waar de minister onder meer gesprekken voert met de leden van het bestuurscollege en het Bonaire Future Forum. Verder staan gesprekken met vertegenwoordigers van WEB (Water- en Energiebedrijf Bonaire), Contour Global en BBT (Bonaire Brandstof Terminals) op het programma. In de avond wordt officieel het adviesrapport van de Klimaattafel Bonaire aan minister Jetten aangeboden. Op 9 mei zal de minister een bezoek brengen aan Lac Bay, waar hij rondgeleid wordt door DCNA (Dutch Caribbean Nature Alliance) en gaat hij met ondernemers in gesprek over duurzaamheid tijdens de oprichting van de Business Federation Bonaire.

Aruba

Op Aruba spreekt minister Jetten  met de Gouverneur, de Minister President en de Statenvoorzitter en fractieleiders. Het bezoek staat daarnaast in het teken van de eerste Carribean Climate & Energy Conference (CCEC) die van 10-12 mei door Aruba en Nederland wordt georganiseerd. Gedurende de conferentie gaan vertegenwoordigers van eilanden uit de Caribische regio, maar ook relevante partijen daarbuiten, zoals eilandstaten in de Stille Oceaan, VN organisaties, kennisinstituten en financiële instellingen met elkaar in gesprek over de mogelijkheden om de klimaat- en energietransitie op kleine eilandstaten te versnellen. Tijdens de conferentie tekenen Nederland en Aruba een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van duurzame energie. Op de laatste dag van de conferentie brengt de minister een bezoek aan diverse duurzame energieprojecten en gaat hij in gesprek met studenten van de Universiteit Aruba en EPI MBO.  

Curaçao

Het werkbezoek wordt op 15 mei voortgezet op Curaçao. Hier spreekt de minister onder meer met de Gouverneur, de Minister-president en de minister van Economische Ontwikkeling, met wie hij een overeenkomst ondertekent om de samenwerking tussen beide landen op het gebied van duurzame energie te versterken. Op 16 mei houdt de minister een toespraak voor studenten van de Universiteit van Curaçao, bezoekt hij researchcentre Carmabi en krijgt hij een presentatie van Climate Change Curacao over de impact van klimaatverandering op het eiland. Vervolgens gaat de minister op uitnodiging van vertegenwoordigers van de LHBTIQ-organisatie van Curacao met hen in gesprek. De laatste dag van het bezoek staat op 17 mei met een bezoek aan Curoil en het windpark van Aqualectra in het teken van de energievoorziening op het eiland.