Mini-conferentie Toekomstbestendige Ouderenzorg op Bonaire

Op 29 juni jl. is op Bonaire en mini-conferentie gehouden over toekomstbestendige ouderenzorg die werd georganiseerd door Fringe/Kennemerhart en ZJCN. Onderwerpen die aan de orde kwamen waren onder meer de kwaliteit van zorg, aandacht voor preventie en samenwerking tussen de ketenpartners. Bijna alle partijen die betrokken zijn bij de ouderenzorg waren aanwezig en hebben deelgenomen aan verschillende werkgroepen. Opvallend daarbij was de grote bereidheid en commitment voor samenwerking.

Ouderenzorgconferentie

Aanwezig waren onder andere afvaardiging van huisartsen, de ZW-groep, Akseso, Fundacion Mariadal, Kas Flamboyan Hospice zorg, Kalor di Hogar, FAB en mantelzorgondersteuning, PCN, ZJCN en het OLB publieke gezondheid en beleid.

Aandachtspunten die in de werkgroepen naar voren kwamen waren: begin al vroeg in de keten met de samenwerking en kijk daarbij ook naar wat de nog vitale ouderen willen en kunnen doen om gelukkig en gezond ouder te worden. Gebruik daarvoor de juiste communicatie middelen en controleer of ouderen ook tevreden zijn met de ondersteuning of zorg die zij ontvangen. Anticipeer op de toekomst en de groei van het aantal ouderen op het eiland die zorg nodig hebben.  De prognose is dat in 2050 ruim 30% van de bevolking 65 jaar of ouder zijn. In dat kader is er ook gesproken over de planontwikkeling van een nieuwe verzorgingshuis. Gevraagd werd hierbij rekening te houden met de culturele aspecten van de bewoners op het gebied van wonen en samen zijn. Ook het laten aansluiten  van opleidingsniveaus van medewerkers bij de zorg- en ondersteuningsvraag van deze ouderen werd besproken.

Een ander thema dat werd behandeld, was wijkgericht werken. Voor een goede samenwerking in de wijk is het belangrijk dat de ketenpartners elkaar kennen en weten te vinden. Tijdens deze mini-conferentie was hiervoor volop gelegenheid. Een programmamanager zal de ketenpartners binnen afzienbare tijd actief gaan ondersteunen bij het concretiseren van de samenwerking en bij de uitvoering van verschillende actiepunten die in de werkgroepen naar voren zijn gekomen. Hierbij zullen de Directie Samenleving en Zorg van het Openbaar Lichaam Bonaire en Zorg en Jeugd Caribisch Nederland (VWS) de handen ineen slaan om, samen met alle betrokken partijen,  tot verdere uitvoering te komen.