CBS: Start Nationale Rekeningen enquête Caribisch Nederland 2020

De komende maanden wordt er op de eilanden van Caribisch Nederland het jaarlijkse onderzoek onder bedrijven uitgevoerd voor het verslagjaar 2020. Het onderzoek heeft tot doel de economische ontwikkeling op de drie eilanden in kaart te brengen. Een onderdeel van dit onderzoek is de Nationale Rekeningen enquête. Hiervoor worden bedrijven op Bonaire, Sint Eustatius en Saba door het CBS benaderd om een enquête in te vullen.

Enquête Caribisch Nederland

De resultaten van het onderzoek worden in het laatste kwartaal van 2022 gepubliceerd.

Enkele resultaten uit het onderzoek Nationale Rekeningen 2019 op Bonaire, Sint Eustatius en Saba:

  • Het bruto binnenlands product (bbp) op Bonaire is in volume met 6,3 procent toegenomen in 2019. Op Sint Eustatius en Saba was er een krimp van respectievelijk 8,6 procent en 5,3 procent.
  • De toegevoegde waarde van de bouw op Bonaire steeg met 23,3 procent. De handel profiteerde van de sterke groei in de bouw, door een toename van de invoer van bouwmaterialen door bouwmarkten. Ook met andere bedrijven in de handel, zoals supermarkten, ging het goed in 2019. De toegevoegde waarde in de handel steeg met 10,1 procent en van de horeca met 11,2 procent.
  • De krimp van 8,6 procent op Sint Eustatius werd vooral veroorzaakt door enkele grote bedrijven op het eiland. Deze bedrijven produceren vooral voor de export, en zijn afhankelijk van regionale ontwikkelingen in de oliesector.
  • De krimp op Saba werd vooral veroorzaakt door de bouw en het onderwijs. De toegevoegde waarde van het onderwijs daalde, omdat er in 2019 minder studenten kwamen. Dat de bouw is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor komt doordat in 2018 veel werkzaamheden nodig waren om de schade van de orkanen Irma en Maria te herstellen.

Om dit voor de eilanden zeer belangrijke onderzoek voorspoedig te laten verlopen, vraagt het CBS de medewerking van bedrijven. Het CBS is wettelijk verplicht om alle verzamelde gegevens strikt vertrouwelijk te behandelen.

Voor vragen, informatie of hulp bij het invullen van de enquête kan er contact worden opgenomen met het CBS kantoor op Bonaire.

CBS Caribisch Nederland

Bulevar Gobernador N. Debrot 67, unit 9

Kralendijk Bonaire

Telefoonnummer: +599 717 8676

E-mail: caribischnederland@cbs.nl

Het CBS bedankt u alvast voor uw medewerking!