Campagne kandidaatstelling kiescolleges Eerste Kamer van start

Nederlandse ingezetenen mogen op 15 maart 2023 weer hun stem uitbrengen op kandidaten voor de kiescolleges voor de Eerste Kamer in Caribisch Nederland. Dit is op dezelfde dag als de Eilandsraadsverkiezingen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Campagne kiescolleges Eerste Kamer

Nederlanders in Bonaire, Sint Eustatius en Saba kunnen in 2023, net als Nederlanders die woonachtig zijn in het Europese deel van Nederland, invloed uitoefenen op de samenstelling van de Eerste Kamer. Voor ieder eiland is hiervoor een zogenaamd kiescollege voor de Eerste Kamer. Deze kiescolleges bestaan uit volksvertegenwoordigers van de openbare lichamen die, samen met de leden van de provinciale staten en de leden van het kiescollege voor Nederlandse kiezers in het buitenland (kiescollege niet-ingezetenen) stemmen voor de Eerste Kamerverkiezing.

Kandidaatstelling

Voor de lidmaatschap van een kiescollege is het Nederlanderschap vereist. Men moet ingezetene zijn van het openbaar lichaam, minimaal achttien jaar zijn en niet zijn uitgesloten van het kiesrecht.

Zowel politieke partijen als individuele kandidaten kunnen de kandidatenlijsten voor de verkiezing van de leden van de kiescolleges van de Eerste Kamer inleveren op 30 januari tussen 09.00 uur en 17.00 uur bij het centraal stembureau van het openbaar lichaam. De kandidaten kunnen hiervoor op 30 januari terecht bij:

  • Bonaire
    Passangrahan, Plasa Reina Wilhelmina 1, Bonaire, Tel: +599 717 5332.
  • Sint Eustatius
    Census Office (bevolkingsregister), Chapel Piece Road 1, Tel:  599  
    318 2497
  • Saba 
    Census Office (bevolkingsregister), Power Street 1, Tel: +599 416 3497.

Campagne

Deze week start RCN met een voorlichtingscampagne met de slogan “Maak geschiedenis hier” om ingezetenen met passief kiesrecht te informeren over kandidaatstelling.  Hiervoor worden diverse communicatiemiddelen ingezet, zoals advertenties, radio- en TV spots en Facebook. Ook kunnen potentiële kandidaten en stemgerechtigden voor meer informatie terecht op www.rijksdienstcn.com/kiescollege2023. Maak geschiedenis hier, stel uzelf kandidaat en laat de stem van Bonaire, Sint Eustatius en Saba horen in Nederland.

RCN voert de voorlichtingscampagne uit in opdracht van de ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De openbare lichamen zijn verantwoordelijk voor de organisatie van de verkiezingen.