De Autoriteit Consument & Markt faciliteert verdere verduurzaming energievoorziening Caribisch Nederland

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de maximumtarieven voor elektriciteit en drinkwater op de eilanden voor 2023 vastgesteld. De ACM doet dit jaarlijks en let er daarbij op dat de productiebedrijven voldoende financiële ruimte hebben voor investeringen die nodig zijn om de productie van elektriciteit en drinkwater te verduurzamen. Dat is van belang, omdat op alle eilanden grote verduurzamingsprojecten zijn gepland voor 2023 en ook daarna. Verduurzaming van de productie van energie en drinkwater op Bonaire, Saba en Sint Eustatius is volgens de ACM niet alleen goed voor het klimaat, maar het zorgt er ook voor dat energie- en drinkwaterprijzen op de eilanden minder afhankelijk zijn van de grillige brandstofprijzen.

Duurzame elektriciteit

De ACM stelt deze maximumtarieven vast op basis van de kosten die de producenten en distributeurs maken. De maximumtarieven voor elektriciteit en drinkwater op Bonaire, Saba en Sint Eustatius zullen per 1 januari 2023, mede als gevolg van de brandstofprijzen, licht stijgen. Afnemers betalen in de praktijk echter minder voor water en elektriciteit, omdat de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Infrastructuur en Waterstaat aanzienlijke subsidies hebben toegezegd. De ministeries hebben toegezegd [1] om op de rekening aan de afnemer in 2023 de vaste kosten voor het elektriciteitsnetbeheer, het zogenaamde vastrecht, tot nul terug te brengen. Met andere woorden, de afnemer zal geen vaste kosten betalen, maar slechts de variabele kosten, uitgedrukt in het kWh-verbruik. Bovendien zal het deel van die variabele kosten dat uitkomt boven 0,38 USD per kWh voor de helft worden gesubsidieerd. Ook de drinkwatertarieven worden in 2023 gesubsidieerd op basis van de tijdelijke subsidieregeling drinkwater BES 2018–2024.

Bonaire

Op Bonaire stijgt het maximum-gebruikstarief elektriciteit van ongeveer 0,42 USD/kWh naar ongeveer 0,43 USD/kWh. Echter, vanwege de subsidies, zal dit voor een afnemer neerkomen op een maximum-gebruikstarief van ongeveer 0,41 USD/kWh. Het vastrecht voor elektriciteit wordt zelfs geheel gesubsidieerd. De afnemer zal in 2023 dus niets betalen voor het hebben van een elektriciteitsaansluiting. Voor het verbruik van een gemiddeld huishouden (ongeveer 210 kWh) betekent dit, met inbegrip van de subsidie, dat een afnemer ongeveer 85 USD per maand kwijt zal zijn aan elektriciteit vanaf 1 januari 2023.

De bovengrens voor het pagabon-tarief (prepaid) stijgt van ongeveer 0,63 USD/kWh naar ongeveer 0,68 USD/kWh. Ook hiervoor geldt dat vanwege de subsidies de daadwerkelijke bovengrens uitkomt op ongeveer 0,41 USD/kWh.

Het maximumtarief voor gebruik van drinkwater stijgt van ongeveer 3,74 USD/m3 naar ongeveer 3,91 USD/m3. Voor een gemiddeld huishouden betekent dit een stijging van ongeveer 1,70 USD per maand op de rekening. Het maximum vastrechttarief voor een huishouden stijgt van 41,24 USD per maand naar 43,96 USD per maand. In deze bedragen voor drinkwater is nog geen rekening gehouden met subsidies.

Saba

Op Saba daalt het maximum-gebruikstarief elektriciteit van ongeveer 0,52 USD/kWh naar ongeveer 0,43 USD/kWh. Ook op Saba geldt dat, vanwege de subsidies, dit voor een afnemer neerkomt op een maximum-gebruikstarief van ongeveer 0,41 USD/kWh. Op Saba wordt eveneens het vastrecht voor elektriciteit geheel gesubsidieerd. Voor het verbruik van een gemiddeld huishouden betekent dit, met inbegrip van de subsidie, dat een afnemer op Saba ongeveer 85 USD per maand kwijt zal zijn aan elektriciteit vanaf 1 januari 2023.

Sint Eustatius

Op Sint Eustatius stijgt het maximum-gebruikstarief elektriciteit van ongeveer 0,43 USD/kWh naar ongeveer 0,50 USD/kWh. Echter, vanwege de subsidies, zal dit voor een afnemer neerkomen op een maximum-gebruikstarief van ongeveer 0,44 USD/kWh. Het vastrecht voor elektriciteit wordt geheel gesubsidieerd. De afnemer zal dus ook op Sint Eustatius in 2023 niets betalen voor het hebben van een elektriciteitsaansluiting. Voor het verbruik van een gemiddeld huishouden betekent dit, met inbegrip van de subsidie, dat een afnemer ongeveer 92 USD per maand kwijt zal zijn aan elektriciteit vanaf 1 januari 2023.

Het maximumtarief voor gebruik van drinkwater daalt van ongeveer 8,62 USD/m3 naar ongeveer 5,79 USD/m3. Voor een gemiddeld huishouden betekent dit een daling van ongeveer 28 USD per maand op de rekening. Het maximum vastrechttarief voor een huishouden stijgt van 93,76 USD per maand naar 98,78 USD per maand. In deze bedragen voor drinkwater is nog geen rekening gehouden met subsidies.

[1] Zie Kamerbrief over nadere uitwerking tijdelijk prijsplafond energie | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl