Belangrijke wetswijziging Witwassen en Terrorismefinanciering BES uitgelegd tijdens seminar

De Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering BES (Wwft BES) is op 1 juli 2021 aangescherpt. Op 13 oktober is tijdens een seminar een dag lang stilgestaan bij het belang van deze regels en bij de belangrijkste wijzigingen. Gezaghebber Rijna opende de dag, die door een grote groep ondernemers en vertegenwoordigers van bedrijven werd bijgewoond.

Geld witwassen

Een belangrijk instrument voor het voorkomen van witwassen en financieren van terrorisme op Bonaire, Sint Eustatius en Saba (Caribisch Nederland) is de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme BES (Wwft BES). Met de Wwft BES wil de overheid witwassen, terrorismefinanciering, fraude, corruptie, en andere financieel-economische criminaliteit voorkomen of tegengaan.

Vertegenwoordigers van De Nederlandsche Bank, De Autoriteit Financiële Markten, Bureau Toezicht Wwft, Financial Intelligence Unit Nederland(FIU-NL)) en de deken van de Orde van Advocaten van Den Haag zijn deze week op Bonaire om uitleg te geven over de aangescherpte regels.

De regels in de Wwft BES zijn onder meer belangrijk voor handelaren in bouwmaterialen, vastgoedondernemers, autodealers of financiële dienstverleners, zoals banken en levensverzekeraars. De regels helpen voorkomen dat met behulp van of via deze partijen criminele gelden in het financiële stelsel komen of dat terrorisme wordt gefinancierd.

In zijn openingswoord benadrukte de Gezaghebber hoe belangrijk het is om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan. Witwassen van geld en financieren van terrorisme vormen een ernstige bedreiging voor de economie van een land en kunnen de economische groei beïnvloeden. Het ontbreken van een effectief anti-witwasregime kan nadelige effecten hebben voor zowel binnenlandse instellingen als de internationale handel.

Voor een economisch gezond en welvarend Caribisch Nederland is het daarom belangrijk om witwassen te voorkomen en te bestrijden. Meer informatie over de regels en de vereisten die aan ondernemingen op Bonaire worden gesteld is te vinden op de websites van de betrokken toezichthouders en de FIU-Nederland.