Centraal Dialoog komt met visie op sociaaleconomische thema’s

Onlangs werd in de Centraal Dialoog Bonaire overeenstemming bereikt over een Gemeenschappelijk Beleidskader 2020-2023 onder de veelzeggende titel ‘Een stralende toekomst’. Hierin staan alle onderwerpen genoemd op sociaal, economisch en ecologisch terrein, waaraan de Centraal Dialoog de komende drie jaar vasthoudend wil werken.

Bonaire vlag header large.JPEG

Het gezamenlijke doel is om tot een voor alle inwoners, bedrijven en instellingen aantrekkelijk Bonaire te komen, zowel sociaal als economisch en ecologisch. Het gaat uiteindelijk om duurzame welvaart en welzijn voor iedereen. Armoedebeleid en werk moeten hand in hand gaan met een goed investeringsklimaat voor bedrijven. De kosten van zaken doen én van levensonderhoud moeten niet te hoog zijn, zoals nu nogal eens het geval is. De Centraal Dialoog zal hierover ook in overleg blijven met staatsecretaris van SZW Tamara van Ark, zo is eerder met haar afgesproken.

De activiteiten en resultaten van de Centraal Dialoog over 2019, zijn bijeengebracht in het Jaarverslag 2019. Bovendien heeft de Centraal Dialoog recent adviezen uitgebracht over enkele belangrijke onderdelen van de sociale wetgeving.  

Modernisering van de arbeidswetgeving
In advisering over modernisering van de arbeidswetgeving pleit de Centraal Dialoog voor  het verplicht schriftelijk vastleggen van arbeidsovereenkomsten, een voed- en kolfrecht voor werkneemsters die borstvoeding geven en voor een verbod op nachtarbeid (12-6am) voor zwangere werkneemsters, invoering van betaald kort verzuimverlof bij calamiteiten als spoedeisend, onvoorzien arts- of ziekenhuisbezoek door de werknemer of diens naaste familielid of noodzakelijke verzorging van ziek familielid op eerste ziektedag, invoering van betaald verlof voor werknemers, die een familielid moeten begeleiden naar het buitenland voor medische behandeling en invoering van een betaald geboorteverlof gedurende 2 ½ dag voor de partner die werknemer is.

Arbeidsomstandighedenwet
De Centraal Dialoog heeft op verzoek van de staatssecretaris van SZW geadviseerd over een concept wetsontwerp tot modernisering van de Arbowetgeving. In grote lijnen kan de Centraal Dialoog zich daarin vinden, maar zij heeft wel een aantal verduidelijkingsvragen en vraagt aandacht voor onder meer de administratieve lasten en een zorgvuldig invoeringstraject.

Op 16 en 20 april 2020 komt de Centraal Dialoog op Bonaire weer bijeen. Dan zal onder meer gesproken worden over het tewerkstellingsvergunningenbeleid.

Alle voorgenoemde documenten kunt u terugvinden op www.centraaldialoogbonaire.com.