Statement gezaghebber Edison Rijna 31-03-2020

Bon nochi allen,

Ik kan u mededelen dat wij nog steeds op 0 besmettingen staan. Er zijn inmiddels 16 testen afgenomen. Afdeling publieke gezondheid heeft de criteria voor testen verruimt. Als er twijfel is, zal er eerder tot testen worden overgegaan.

Gezaghebber Edison Rijna

De laatste internationale vlucht met passagiers is twee weken geleden geland. De kans dat het coronavirus op het eiland is, wordt steeds iets kleiner. Maar dat betekent nog niet dat het voorbij is. Er zal een moment komen dat de eerste besmetting zich voordoet. Wetenschappers weten ongeveer hoe een virusepidemie verloopt, maar het coronavirus is nieuw en tart al deze regels. Met dat gegeven in uw achterhoofd, wil ik u vragen, mijn volgende woorden te wegen.

Het EBT heeft tijdig ingegrepen en preventief gehandeld. Het luchtruim gesloten, de hygiëne maatregelen en  social distancing  geïntroduceerd. Screening met quarantaine werd toegepast bij binnenkomst van mensen. Al deze maatregelen zijn genomen om ons wat extra tijd te geven. Tijd om de capaciteit van de zorg te vergroten. Tijd om een luchtwegenspreekuur in te gaan richten. Maar ook tijd om ervoor te zorgen dat de ingezetenen op een verantwoorde en veilige manier kunnen worden gerepatrieerd. Wij begrijpen dat het naar is om ver weg van familie en vertrouwde omgeving te zijn. Tegen u wil ik zeggen dat er met man en macht wordt gewerkt om u op een verantwoorde en veilige wijze terug te laten komen.

Onze economie komt grotendeels tot stilstand. Mensen verliezen hun baan en daarmee hun inkomen. Ook op dit vlak wordt er, in goede samenwerking met de Rijksoverheid in Den Haag hard gewerkt, om de gevolgen zo klein mogelijk te houden.

In dit alles speelt u als burger een belangrijke rol. Als wij samen de regels naleven dan is het mogelijk om dat beetje extra tijd te winnen. Veel mensen houden zich aan de maatregelen, maar dat geldt nog niet voor iedereen. Voor diegenen die denken dat de regels niet voor hen zijn, omdat ze gezond zijn, of omdat ze afstand houden niet serieus nemen, hebben het openbaar lichaam Bonaire, politie, OM en het Hof afspraken gemaakt om te handhaven. Indien nodig zal het openbaar lichaam een last onder dwangsom uitvaardigen.

Ik begrijp dat het niet leuk is om in uw vrijheid te worden beperkt. U moet ineens afstand houden van elkaar bij de vertrouwde snek. U mag niet zomaar meer met een groep naar het strand en u wordt geconfronteerd met thuisonderwijs. Het is niet eenvoudig, maar dit alles doen wij met maar één doel. Namelijk om u en iedere inwoner van Bonaire zo goed mogelijk te beschermen tegen het coronavirus. Ik doe een beroep op uw medewerking en op de saamhorigheid. Samen kunnen wij dit bereiken. Samen zetten wij de schouders eronder. Samen tegen corona.