ACM publiceert maximale tarieven voor elektriciteit en drinkwater Bonaire

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft in december 2017 de maximale distributietarieven voor elektriciteit en voor drinkwater vastgesteld die per 1 april 2018 gaan gelden op Bonaire. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat treffen subsidiemaatregelen om de negatieve gevolgen van de nieuwe tariefstructuur zoveel mogelijk te beperken. Deze subsidiemaatregelen worden half maart duidelijk. 

ACM publiceert maximale tarieven voor elektriciteit en drinkwater Bonaire
Beeld: Anthony Indraus

De ACM publiceert de tariefbeschikkingen voor elektriciteit en drinkwater op de website van de ACM. Hierin staan de maximale (kostendekkende) tarieven die Water- en Energiebedrijf Bonaire N.V. (WEB) vanaf 1 april bij haar klanten in rekening mag brengen. Vanwege de beschikbare subsidies zullen de tarieven die WEB daadwerkelijk in rekening brengt lager zijn. Zodra de subsidiemaatregelen bekend gemaakt zijn, zal WEB zijn klanten informeren over de tarieven die zij per 1 april in rekening gaat brengen.

De ACM heeft op grond van de Wet elektriciteit en drinkwater BES de taak om kostendekkende tarieven vast te stellen. Per 1 april komt er een nieuw tariefstelsel met een vast gebruikstarief en een variabel gebruikstarief. Als onafhankelijk toezichthouder berekent de ACM op grond van de wettelijke regels welke kosten WEB maakt voor de productie en distributie van elektriciteit en drinkwater.

Het is in het belang van Bonaire dat WEB een financieel gezond bedrijf is dat zijn kosten vergoed krijgt, inclusief een redelijk rendement op zijn investeringen. Op deze manier krijgt WEB voldoende inkomsten om het netwerk te onderhouden, investeringen in het netwerk te doen en om elektriciteit en drinkwater in te kopen of zelf te produceren. Aan de andere kant zorgt de vaststelling van de maximum tarieven door de ACM er ook voor dat WEB bij de consument niet meer in rekening mag brengen dan die maximale (kostendekkende) tarieven. 

De besluiten van de ACM en het bijbehorende rekenmodel zijn te vinden op de website van de ACM: www.acm.nl/caribisch-nederland.

Zie ook:
Nieuwe tariefstelsel Bonaire elektriciteit en drinkwater 2018
Veelgestelde vragen nieuwe tariefstelsel Bonaire elektriciteit en drinkwater