Ouders van kinderen tot 21 jaar zijn samen verantwoordelijk voor de kosten van verzorging en opvoeding. Dit geldt ook na een scheiding. Als ouders uit elkaar gaan moeten er afspraken gemaakt worden over de financiële bijdrage aan de kosten voor levensonderhoud van de kinderen. Deze financiële bijdrage heet kinderalimentatie.
Vaak maken ex-partners samen afspraken over de kinderalimentatie. Maar als ouders het onderling niet eens kunnen worden over een alimentatieregeling, kan de rechter een bedrag vaststellen. In dat geval maakt de Voogdijraad CN een berekening en dient namens één of beide ouders een verzoek in bij de rechter. De Voogdijraad berekent wat er nodig is voor het levensonderhoud van het (de)kind(eren) en hoeveel beide ouders kunnen besteden. Op basis hiervan wordt het meest passende en realistische bedrag aan kinderalimentatie geadviseerd aan de rechter. Uiteindelijk beslist de rechter of kinderalimentatie toegekend wordt en wat de hoogte is van het bedrag.
Als de rechter een besluit heeft genomen, dan is de ene ouder verplicht om een bedrag voor de kinderen te betalen aan de andere ouder. Het bedrag kan alleen veranderen als een van beide ouders een wijziging aanvraagt. De Voogdijraad maakt dan opnieuw een berekening en de rechter neemt opnieuw een besluit over de kinderalimentatie.
Stap voor stap
Wat gebeurt er bij een aanvraag van Kinderalimentatie?
Alimentatieverzoeken kunnen worden ingediend bij de Voogdijraad CN in het land waar het kind staat ingeschreven. Aanvragen voor kinderalimentatie kunnen via e-mail voogdijraadbes@rijksdienstcn.com of persoonlijk worden ingediend tijdens spreekuren van de Voogdijraad CN op dinsdag en donderdag tussen 09:00 en 11:00 uur. Als u niet tijdens spreekuren naar de Voogdijraad CN kunt komen, kunt u telefonisch een afspraak maken met een medewerker van de Voogdijraad CN op uw locatie.
Op basis van het inkomen en de lasten van beide ouders maakt de Voogdijraad een berekening met een vast rekenmodel. Daarin wordt rekening gehouden met de behoefte van kind(eren), hoeveel kinderen vader en moeder hebben, hoeveel zij er samen hebben en hoe lang de kind(eren) verblijven bij beide ouders. Op basis hiervan brengt de Voogdijraad een advies uit met een kostenplaatje en berekening van de kinderalimentatie. Dit advies wordt opgenomen in het verzoekschrift.
Na het onderzoek bespreekt de alimentatiemedewerker het advies en verzoekschrift met de ouders. De ouders wordt verzocht om een verklaring te tekenen voor inzage in het advies. Ouders mogen altijd een vertrouwenspersoon meenemen of zij kunnen zich laten bijstaan door een advocaat.
De Voogdijraad dient het verzoekschrift met eventuele bijlages in bij de rechtbank. Dat is kosteloos. Vervolgens wordt door de rechtbank een datum bepaald waarop een bijeenkomst op de rechtbank plaatsvindt. Dit heet de rechtszitting. De ouders krijgen hiervoor een uitnodiging. Ook de alimentatiemedewerker van de Voogdijraad is bij de zitting aanwezig. Tijdens de zitting stelt de rechter vragen aan de ouders en wordt de inhoud van het verzoekschrift besproken.
De rechter bepaalt aan het einde van de rechtszitting de datum waarop de beslissing zal worden uitgesproken. De beslissing of uitspraak van de rechter wordt als een beschikking op papier gezet. De ouders kunnen allebei tegen deze beschikking van de rechter in beroep gaan.
Na ontvangst van de beschikking, zal de Voogdijraad een kopie naar elk ouder opsturen. De Voogdijraad zorgt er dan voor dat de juiste gegevens worden overgedragen aan de Belastingdienst Caribisch Nederland. De Belastingdienst zorgt voor de inning en uitbetaling van kinderalimentatie. De ouder die moet betalen ontvangt een brief met betalingsgegevens en het bankrekeningnummer van de Belastingdienst, waar hij/zij de betalingen voor Kinderalimentatie moet storten. De ouder die betaald moet worden, wordt gevraagd om zijn/haar bankgegevens in te leveren bij de Belastingdienst.
Let op: De ouder die kinderalimentatie moet betalen is verantwoordelijk voor de betaling. Deze ouder ontvangt maximaal 2 aanmaningen van de Belastingdienst. Daarna is de Voogdijraad CN bevoegd om beslag te leggen op het loon van de ouder die niet betaalt. In het uiterste geval kan de Voogdijraad op verzoek van de ouder die betaald moet worden, een deurwaarder inschakelen. De Voogdijraad zal de kosten van het opstellen en afgeven van het dwangbevel door de deurwaarder vergoeden. De beslagleggingskosten zullen voor de rekening van de ouders komen.