Berekeningswijze kinderalimentatie is geactualiseerd

Voor het bepalen van kinderalimentatie wordt sinds 2022 een nieuw rekenmodel gebruikt op basis waarvan de Voogdijraad Caribisch Nederland de rechtbank adviseert. Dit rekenmodel wordt jaarlijks geactualiseerd. Dit jaar hebben de wijzigingen in minimumloon, kinderbijslag en kosten van levensonderhoud invloed op het nieuwe model.

Calculator

Voor het bepalen van de hoogte van de kinderalimentatie gebruikt de Voogdijraad CN een rekenmodel. In dit rekenmodel wordt eerst de draagkracht van de ouders bepaald en de behoefte van het kind(eren), op basis van eilandelijke normen en onderzoek naar het sociaal minimum. Op basis van beide uitkomsten en een correctie voor de kinderbijslag wordt het bedrag aan kinderalimentatie bepaald voor beide ouders. Daarna wordt gekeken hoeveel dagen het kind bij vader of moeder verblijft en het uiteindelijke alimentatiebedrag berekend.

Het model dient up-to-date te blijven om waardevol te zijn voor de rechtspraak. Daarom wordt een jaarlijkse evaluatie van het model gedaan. Met alle wijzigingen in normbedragen voor bijvoorbeeld lonen en kinderbijslag en het recente onderzoek naar het sociaal minimum in Caribisch Nederland, zijn de bedragen die gelden per 1 januari 2024 ook geactualiseerd in het rekenmodel kinderalimentatie.

Herberekening alimentatie

Het aanvragen van een herberekening van een al toegewezen alimentatiebedrag is enkel mogelijk als daar gegronde redenen voor zijn. Dat wil zeggen dat de situatie van het kind, de alimentatiegerechtigde of de alimentatieplichtige structureel gewijzigd moet zijn om een herberekening aan te kunnen vragen. Zo kan bijvoorbeeld een ontslag, verandering van baan en inkomen, of een wijziging van gezinssamenstelling of de hoofdverblijfplaats van het kind redenen zijn voor het aanvragen van een herberekening. Hiervoor dient ook bewijs te worden geleverd. Een verzoek indienen omdat de alimentatieplichtige minder wil betalen of de gerechtigde meer wil ontvangen is niet voldoende om een herberekening aan te vragen.  

Meer informatie

Meer informatie over het aanvragen van kinderalimentatie en het rekenmodel kinderalimentatie is te vinden op de website www.rijksdienstcn.com.

Voor het aanvragen van kinderalimentatie of een herberekening kunnen ouders terecht bij de Voogdijraad CN op het eiland waar het kind staat ingeschreven.