Met een ander paspoort naar Caribisch Nederland

Als je naar Bonaire, Sint Eustatius of Saba reist, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zorg voor:

  • Een geldig paspoort voor de duur van de reis. Dit betekent dat het paspoort ook nog  geldig moet zijn op het moment dat je het eiland verlaat. 
  • Een duidelijk doel van de reis. De vrije termijn is bedoeld voor toeristisch verblijf, hieronder wordt ook familiebezoek verstaan.
  • Een retourticket naar het land waar je vandaan komt, of een doorreis ticket naar een ander land.
  • Een verblijfadres, bijvoorbeeld het adres van het hotel of appartement waar je verblijft.
  • Genoeg middelen van bestaan, hierin is de basisregel minimaal $1000,00 per week. Dit bedrag geldt als je reeds in het bezit bent van een vliegticket om Caribisch Nederland te verlaten.  
  • Indien je niet over voldoende middelen van bestaan beschikt, kan een bekende die woonachtig is op één van de openbare lichamen garant staan voor de duur van het verblijf. Deze persoon moet aantoonbaar over voldoende middelen beschikken om in het verblijf te kunnen voorzien.
  • Voor houders van een paspoort van een aantal landen geldt een visumplicht voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De lijst met landen waarvoor geen visum nodig is, vind je via deze link. 
  • Als je de nationaliteit hebt van een land zonder visumplicht, mag je maximaal 90 dagen aaneengesloten binnen een periode van 180 dagen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba verblijven. Dit geldt voor het verblijf op alle drie de eilanden opgeteld gedurende die periode.  

Kijk voor meer informatie over lang verblijf en over verblijfs- en werkvergunningen op de pagina van de IND Caribisch Nederland.

Voorbeeld 1: Je hebt een paspoort van een niet-visumplichtig land. In de afgelopen 180 dagen ben je in totaal 45 dagen als toerist verbleven op Bonaire, Saba of Sint Eustatius. Je kunt dan nog 45 dagen op de eilanden verblijven, want 90 – 45 = 45.

Voorbeeld 2: In de afgelopen 180 dagen ben je 95 dagen op Bonaire , Saba en Sint Eustatius verbleven. Je hebt de toegestane verblijfstermijn overschreden met 5 dagen, want 90 – 95 = -5.