Beroepsmatig varende zeeschepen
Schepen die (deels) worden ingezet voor de uitoefening van een beroep of bedrijf dienen als commercieel vaartuig geregistreerd te zijn. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen nationale- en internationale vaart.
Nationale vaart
Voor schepen die opereren binnen de gebiedsgrenzen gedefinieerd in artikel 41b van de Regeling Veiligheid Zeeschepen voor de kust van Bonaire, Sint-Eustatius of Saba gelden specifieke eisen:
- Registratiekaart afgegeven door de havenmeester namens het Openbaar Lichaam.
- Vergunning voor commerciële vaart afgegeven door de havenmeester namens het Openbaar Lichaam.
- Nationaal Veiligheidscertificaat afgegeven door de havenmeester namens het Hoofd van de Scheepvaartinspectie. De eisen voor het verkrijgen van dit certificaat staan beschreven in bijlage 6 van de Regeling Veiligheid Zeeschepen. De onderstaande checklisten kunnen gebruikt worden als hulpmiddel:
- Part1: Unified Interpretation equipment
- Part2: Unified Interpretation hull
- Vanaf 1 januari 2025 dient de schipper een vaarbevoegdheidsbewijs te hebben, minimaal een Boatmaster Grade 3 vaarbevoegdheidsbewijs zoals beschreven in artikel 10.11 van de Regeling Zeevarenden.
Uitzonderingen
Verhuur zonder bemanning: Verhuurt u uw schip alleen, zonder bemanning, aan een huurder die het schip recreatief gaat varen? Dan is het schip niet in gebruik als beroepsmatig varend zeeschip. In dat geval kan het schip als pleziervaartuig geregistreerd worden. Deze eisen zijn van toepassing op beroepsmatige vaart en daar is hier dan geen sprake van.
Let op: Als meevarende personen daarvoor betalen, zijn het passagiers (geen gasten) en is er weer wel sprake van commercieel gebruik van het schip. In dat geval moet het schip geregistreerd zijn als commercieel vaartuig en gelden de hier genoemde eisen wel.
Internationale vaart
Schepen die reizen maken naar buitenlandse havens moeten gecertificeerd worden voor internationale reizen. Schepen opererend in de Caribische handelszone moeten minimaal gecertificeerd zijn volgens de SCV- of CCS-code. Wereldwijd opererende schepen moeten voldoen aan de eisen zoals beschreven op de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport.
Inspecties buitenlandse zeeschepen (Port State Controle, PSC)
De ILT voert inspecties uit op zeeschepen met een buitenlandse vlag, in de havens en op de ankerplaatsen van Caribisch Nederland. Caribisch Nederland is lid van het Caribbean MoU on Port State Control met als doel om substandaard schepen te weren in de regio.
Alle deelnemende landen voeren PSC-inspecties op dezelfde manier uit, waardoor er een gelijk speelveld bevorderd wordt binnen de regio. De inspecteurs controleren of schepen voldoen aan eisen op het gebied van veiligheid, milieu en arbeidsomstandigheden, zoals afgesproken in de verdragen van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO).