Geslaagde 1e conferentie ‘Toekomst van de zorg in Caribisch Nederland’

Op woensdag 19 en donderdag 20 juni 2024 organiseerde Zorg & Jeugd Caribisch Nederland (ZJCN) de eerste conferentie 'Toekomst van de zorg in Caribisch Nederland'. De conferentie, die zowel live op Bonaire als online werd gevolgd, bracht ketenpartners en stakeholders bijeen om de unieke gezondheidszorguitdagingen en kansen in Caribisch Nederland te bespreken. Diverse experts deelden hun inzichten over thema's zoals gelijkwaardige zorg, de toekomst van het zorgstelsel en digitalisering. Ook werden workshops en fieldtrips naar zorginstellingen georganiseerd om de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg te bespreken en te verbeteren.

Conferentie Toekomst van de zorg in Caribisch Nederland

De conferentie vond plaats naar aanleiding van het eindrapport ‘The Caribbean Netherlands - Health system review’, uitgevoerd door de European Observatory on Health Systems and Policies. Het rapport biedt een gedetailleerd overzicht van de huidige staat van de gezondheidszorg in Caribisch Nederland, de geboekte resultaten sinds 2010, en de noodzakelijke verbeteringen om de zorg naar het niveau van Europees Nederland te tillen. Het rapport is hier te vinden.

Door het organiseren van de zorgconferentie brengt ZJCN ketenpartners en stakeholders bijeen om de kansen en uitdagingen in de zorg te bespreken. Caribisch Nederland staat voor unieke gezondheidszorguitdagingen. Het eilandelijk karakter brengt, naast de feitelijke achterstanden in de zorg, specifieke behoeften en kwetsbaarheden met zich mee. Bovendien verschillen de gezondheidsproblematiek, de gezondheidsvaardigheden, de beleving en verwachtingen van de gezondheidszorg met die in Europees Nederland.

Aanwezigen

Tijdens de conferentie kwamen diverse experts bijeen om hun inzichten te delen over thema's zoals gelijkwaardige zorg, de toekomst van het zorgstelsel en digitalisering. Er werd gezamenlijk besproken hoe de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg op een duurzame manier gewaarborgd kunnen worden. Onder de sprekers waren Tie Tjee, Senior Adviseur Strategisch Netwerkleiderschap en Jamiu Busari, kinderarts bij het Horacio Oduber Hospitaal, hoogleraar aan Ontario Tech University in Canada en universitair hoofddocent aan Maastricht University in Nederland. Ook gedeputeerden Nina Den Heyer (Bonaire), Reuben Merkman (Sint Eustatius) en Eviton Heyliger (Saba) waren aanwezig en deelden hun waardevolle ervaringen en inzichten.

Workshops

Naast de inspirerende sprekers werden er verschillende workshops gehouden, waaronder 'De Toekomst van de Zorg', 'Digitalisering' en 'The Health Systems in Transition (HiT)'. Tijdens de HiT-workshops gaven Ewout van Ginneken en Nathan Shuftan een uitgebreide toelichting op de bevindingen van het eindrapport. Daarnaast werden er fieldtrips georganiseerd naar verschillende zorginstellingen op Bonaire, zoals het ziekenhuis Fundashon Mariadal.

Samenwerken & gelijkwaardigheid belangrijke thema’s

Belangrijke conclusie is dat samenwerken tussen de eilanden onderling én met ketenpartners een essentieel element is om gezamenlijk de zorg te blijven verbeteren. Ook gelijkwaardigheid was een terugkomend thema. Zo werd onder andere besproken of zorg in Caribisch Nederland gelijkwaardig moet zijn aan dat van Europees Nederland. Daarover zei een deelnemer het volgende: ‘’We moeten ons niet blindstaren op gelijkwaardigheid t.o.v. Europees Nederland, maar streven naar de best mogelijke zorg voor onze eilanden’’.

Met een mooie opkomst waarbij de ketenpartners van zowel Caribisch Nederland, Curaçao, Aruba en Sint maarten breed waren vertegenwoordigd, kijken wij gezamenlijk terug op een geslaagde eerste editie.