Feestelijke opening nieuw gebouw voor begeleid wonen voor jongeren in Caribisch Nederland

Vrijdag 21 juni is het nieuwe gebouw voor begeleid wonen feestelijk geopend in het bijzijn van bewoners, genodigden, Fundashon Cas Bonairiano (FCB) en Regiline Sambo (hoofd Jeugdzorg bij ZJCN, Ministerie van VWS).

Officiële opening van het nieuwe gebouw voor begeleid wonen

Op 11 maart 2022 tekende Fundashon Cas Bonairiano (FCB) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een overeenkomst voor het bouwen van een woonvoorziening voor de structurele huisvesting voor begeleid wonen. Deze woonvoorziening is speciaal voor jongeren van 16 t/m 23 jaar afkomstig van Bonaire, Saba en Sint Eustatius, die in een langdurig hulpverleningstraject bij Jeugdzorg zitten en toe zijn aan een volgende stap richting meer zelfstandigheid.

Bij begeleid wonen is er plaats voor 13 jongeren, waarvan op dit moment 6 plekken zijn vervuld. Naast het naar school gaan of parttime werken, worden de jongeren op verschillende leefgebieden begeleidt. Begeleid wonen werkt samen met verschillende hulpverleningsorganisaties binnen de sociale keten om begeleiding op maat te leveren.

Denise Crestian-Coffie (Fundashon Cas Bonairiano):

“Dit project is meer dan alleen een gebouw; het is een belofte en een hoopvolle toekomst voor de jongeren die hier hun thuis zullen vinden. Het mooie is dat FCB niet alleen heeft gezorgd voor hun huidige woonplek, maar ook afspraken heeft vastgelegd over doorstroming naar reguliere sociale woningen van FCB, voor degenen die het begeleid wonen traject met succes afronden. Hiermee wordt de jongeren een toekomstperspectief geboden met zicht op een zelfstandig leven.”

Regiline Sambo:

Met deze nieuwe stap bouwen we aan een toekomst waarin iedere jongere de kans krijgt om zich volledig te ontwikkelen en een zelfstandig leven op te bouwen. Samen creëren we een omgeving waarin iedereen zich gezien en gesteund voelt. De samenwerking met andere hulpverleningsorganisaties speelt een cruciale rol in het proces naar zelfstandigheid van de jongeren.”

Jongere bewoner:

“Toen ik met BWB begon, was ik altijd agressief, boos. Maar door BWB ben ik veel veranderd. Ik ben nog steeds een beetje boos op al het andere, maar ik ben een stuk gelukkiger en trotser op mezelf voor hoe lang ik veranderd ben en voor hoe ver ik veranderd ben. Ik denk dat een paar dingen die ik veranderd heb, het behalen van mijn vaarbewijs, mijn open water en het vinden van een baan en het leren hoe ik onafhankelijker kan zijn.”