Vanaf 1 januari meer opties voor het kiezen van een achternaam

Het hebben van een achternaam is belangrijk; het zegt iets over wie je bent en bij wie je hoort. Vanaf 1 januari 2024 zijn de opties voor het kiezen van een achternaam uitgebreid. Ouders hebben vanaf dan ook de mogelijkheid om te kiezen voor een combinatie van hun beiden achternamen als achternaam voor hun kind.

Paspoort

Wie kan kiezen voor een gecombineerde achternaam?

De keuze voor een gecombineerde achternaam wordt mogelijk voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2024. Tijdens de zwangerschap, bij de geboorteaangifte of bij het erkennen van het kind kunnen ouders samen bij Burgerzaken hun voorkeur voor een gecombineerde achternaam opgeven. De keuze is eenmalig en geldt ook voor volgende kinderen. Het kiezen voor een gecombineerde achternaam, betekent niet dat het gezag wijzigt.

Er is ook een overgangsregeling

Dat betekent dat ouders van wie alle kinderen zijn geboren na 1 januari 2016 de achternaam kunnen laten aanpassen in een gecombineerde achternaam. De aanpassing kan alleen voor alle kinderen samen. 

Bij adoptie zijn er andere combinaties mogelijk

Als de (adoptie)ouders voor hun eerste kind hebben gekozen voor de achternaam van een van hen of voor een combinatie daarvan, dan kan een volgend adoptiekind die naam ook krijgen. Zij kunnen daarnaast kiezen voor de oorspronkelijke naam van het adoptiekind. Tenslotte kunnen zij (een deel van) de oorspronkelijke achternaam van het adoptiekind combineren met de eerder gekozen achternaam van een van hen beiden. Verschillende adoptiekinderen in het gezin kunnen dus dezelfde achternaam hebben, of verschillende achternamen. 

Voorbeelden van gecombineerde achternamen

Op rijksdienstcn.com staan veelgestelde vragen en antwoorden over het kiezen van een gecombineerde achternaam. Ook vindt u hier een infographic met verschillende voorbeelden van keuzemogelijkheden

Gecombineerde achternaam aanvragen bij Burgerzaken

Een gecombineerde achternaam aanvragen kan bij de afdeling Burgerzaken van het openbaar lichaam. U bereikt hen via:

Bonaire: +599 715 5330, info@bonairegov.com of burgerzaken@bonairegov.com

Saba: +599 416 3497, censusmail@sabagov.nl

Sint Eustatius: +599 318 2497, census.office@statiagov.com