Bewoners van Saba ontvangen als eerste hun zorgpas

SABA - Op 22 april zal Zorg & Jeugd Caribisch Nederland (ZJCN) de zorgpas introduceren op Saba. Later dit jaar zullen ook Sint Eustatius en Bonaire volgen. De zorgpas is een individuele kaart om de toegang tot spoedeisende medische zorg in het buitenland te vergemakkelijken voor verzekerde inwoners van Caribisch Nederland. Het gaat dan om dringende medische behandelingen die niet kunnen worden uitgesteld.

ZJCN Zorgpas

Zorgpas als bewijs van verzekering

De zorgpas vervangt de bewijs van verzekering. Verzekerden hoeven voortaan niet meer naar het kantoor van ZJCN om een bewijs van verzekering op te halen voordat men op reis gaat. Op de zorgpas staan naast de gegevens van de verzekerde ook de contactgegevens van ZJCN vermeld. Bij spoedeisende medische zorg in het buitenland dient men zo snel mogelijk contact op te nemen met ZJCN. Daarnaast kan de zorgpas worden gebruikt bij apotheken en laboratoria op Saba.

Zorgpas is geen reisverzekering

De zorgpas is uitsluitend bedoeld voor medische spoedgevallen in het buitenland die niet kunnen worden uitgesteld. ZJCN raadt alle inwoners van Caribisch Nederland aan om voor vertrek naar het buitenland een reisverzekering af te sluiten.

Ophalen zorgpas

Verzekerde inwoners van Saba worden verzocht hun zorgpassen op te halen tijdens specifieke periodes op basis van hun geboortejaar, zoals hieronder vermeld:

Geboortejaar

Ophaalperiode

Openingstijden

1900 – 1940

Maandag 22 april  – Vrijdag 26 april

09:00 AM – 12:00 PM
02:00 PM – 06:00 PM

1941 - 1981

Maandag 29 april – Vrijdag 3 mei
Woensdag 1 mei gesloten

09:00 AM – 12:00 PM
02:00 PM – 06:00 PM

1982 - 2024

Maandag 29 april – Vrijdag 3 mei
Woensdag 1 mei gesloten

09:00 AM – 12:00 PM
02:00 PM – 06:00 PM

Representative / power of attorney form

Maandag 6 mei – Vrijdag 10 mei
Donderdag 9 mei gesloten

09:00 AM – 12:00 PM
02:00 PM – 06:00 PM

Locatie: RCN- SSO kantoor. Matthew Levenstone Street #5

Alle inwoners van Saba met een minimale verzekeringsperiode van 2 jaar ontvangen een persoonlijke Zorgpas. Ouders van kinderen jonger dan 18 jaar kunnen de pas van hun kind ophalen. De geldigheid van de Zorgpas varieert van 2 tot 5 jaar, afhankelijk van de verzekeringsperiode.

Bij het ophalen van de pas moet men een geldige sédula, paspoort of rijbewijs tonen. Ook het tonen van een bankpas is vereist, zodat het bankrekeningnummer geregistreerd kan worden in de database van ZJCN voor toekomstige (medische) vergoedingen. De aanschaf van de zorgpas is gratis.

Machtigingsformulier

Inwoners van Saba die minder mobiel zijn of een andere beperkingen hebben, kunnen een familielid machtigen via een machtigingsformulier, dat zowel online beschikbaar is als verkrijgbaar bij het kantoor van ZJCN.

Sint Eustatius en Bonaire

Na de verstrekking van de zorgpassen op Saba wordt bekend gemaakt wanneer inwoners van Sint Eustatius en Bonaire hun zorgpassen kunnen ophalen. Voor meer informatie kunt u terecht op: http://www.zvkcn.nl/