38 projecten krijgen subsidie "Kansen voor alle kinderen CN”

Alle kinderen moeten mee kunnen doen met sport, cultuur, in hun vrije tijd en op school. Ook als er thuis niet veel geld is voor extra’s. Om daar voor te zorgen hebben de afgelopen maanden organisaties zoals kinderopvang, scholen, sportclubs en scouting plannen gemaakt. 38 daarvan zijn nu goedgekeurd. Daarmee wordt het hele subsidiebedrag ‘Kansen voor alle kinderen CN’ van 1 miljoen euro voor dit jaar gebruikt.

Spelende kinderen bij pier header large.jpg

Op Saba zijn 10 projecten goedgekeurd, onder andere om kinderen beter mee te laten doen op school en hun goede naschoolse opvang en huiswerkbegeleiding te geven. Zo kunnen 26 kinderen uit de doelgroep ’Junior Sea Scout‘ worden doordat het maandelijkse lidmaatschap wordt vergoed. Ook worden verschillende activiteiten georganiseerd in de natuur. Kinderen op Saba met een special needs kunnen gebruik gaan maken van moderne technologie en gespecialiseerd materiaal, zodat ze kunnen mee doen net als kinderen met special needs waarvan de ouders wel voldoende verdienen.

In totaal kregen 8 projecten op Statia doorgang die er op gericht zijn om kinderen uit de doelgroep aanspraak te laten maken op onder andere sportbenodigdheden, schoolontbijt en vergoeding voor de verplichte eigen bijdrage om deel te nemen aan een sporttoernooi buiten het eiland. In een ander project worden tablets aan deze kinderen beschikbaar gesteld waardoor bij het huiswerk moderne technologie kan worden gebruikt. Ook is er subsidie verstrekt voor het verzorgen van verschillende naschoolse activiteiten voor kinderen die in het teken staan van natuur, cultuur, omgeving, natuurbescherming en het onderwaterpark.

Kinderen uit de doelgroep op Bonaire krijgen de kans om bij de 20 projecten die zijn toegekend mee te doen aan verschillende activiteiten waaronder: dans, bewegen, knutselen, muziek, drama en presentaties. Ook worden er cursussen en workshops op gebied van fotografie, documentaire, animatie video en muziek video gegeven. Ook wordt er een extra impuls gegeven aan de taalontwikkeling van kinderen, kindercoaching en de verstrekking van gezonde maaltijden maken onderdeel uit van de goedgekeurde projecten.

In totaal dienden verschillende organisaties 79 projecten in. Daarvan zijn 38 projecten goedgekeurd.  14 Projecten zijn afgewezen door het bereiken van het subsidieplafond. De overige 27 projecten zijn o.a afgewezen op inhoudelijke gronden. Het hele budget voor Caribisch Nederland van 1 miljoen euro is verstrekt.  Staatssecretaris Jetta Klijnsma heeft veel bewondering voor de organisaties die in korte tijd hele goede en belangrijke plannen hebben gemaakt en ingediend. “Ik heb er alle vertrouwen in dat het extra geld veel kinderen helpt om mee te doen. Want elk kind verdient het om met plezier en met de goede spullen naar school te gaan en en zijn of haar vrije tijd op een eigen manier in te vullen.”