Consultatie toezichtstrategie ACM Telecom Caribisch Nederland

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is samen met de Rijksdienst Digitale Infrastructuur (RDI) verantwoordelijk voor het toezicht op de telecomaanbieders in Caribisch Nederland. De ACM is verantwoordelijk voor het toezicht op de tarieven van aanbieders van telecomdiensten in Caribisch Nederland. Daarnaast verzorgt de ACM de uitgifte van telefoonnummers. Ook kan de ACM een beslissing nemen bij een geschil tussen telecomaanbieders.

Autoriteit Consument & Markt (ACM)

Waarom heeft de ACM een nieuwe toezichtstrategie?

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft de wet- en regelgeving waar de ACM toezicht op moet houden gemoderniseerd en geharmoniseerd. Zo is het Besluit Opgedragen Diensten gewijzigd in 2020 zodat er nu ook regels gelden voor het aanbieden van internetdiensten. Daarnaast heeft EZK op 7 augustus 2023 het Besluit Algemene Richtlijnen Houders van een concessie Wet telecommunicatievoorzieningen BES (BARC) genomen. Op basis van dit laatste besluit, dat op 1 september 2024 in werking zal treden, houdt de ACM toezicht op onder andere de ontwikkeling van de telecomtarieven in Caribisch Nederland aan de hand van een nieuw beoordelingskader. Dit vereist een nieuwe toezichtstrategie van de ACM.

Wat staat er in de toezichtstrategie?

In de toezichtstrategie ACM telecom Caribisch Nederland wordt uiteengezet hoe de ACM haar toezicht op het BARC in de komende jaren beoogt uit te voeren en welk doel zij daarbij nastreeft. Zo wordt beschreven welke documenten telecomaanbieders moeten opleveren en waar deze aan moeten voldoen. Daarnaast belicht deze toezichtstrategie enkele ontwikkelingen die (mogelijk) van invloed kunnen zijn op telecomdiensten en op het toezicht.

Waarom consulteert de ACM haar toezichtstrategie?

De ACM consulteert deze toezichtstrategie om knelpunten tijdig te identificeren. Deze consultatie staat open voor alle inwoners en bedrijven in Caribisch Nederland. U kunt uw reactie op de toezichtstrategie tot 10 mei 2024 geven.

Schriftelijke reacties kunnen zowel per post als per e-mail te worden ingediend onder vermelding van “Consultatie toezichtstrategie ACM telecom Caribisch Nederland”. Het postadres is ACM, Directie TVP, Postbus 16326, 2500 BH Den Haag. Het e-mailadres is TelecomPostCN@acm.nl

Bij het indienen van een zienswijze verzoekt de ACM u aan te geven of uw zienswijze vertrouwelijke gegevens bevat, en zo ja, om gemotiveerd aan te geven welke dat zijn. Indien uw reactie naar uw oordeel vertrouwelijke informatie bevat, dient u zowel een vertrouwelijke als een openbare versie van uw zienswijze in te dienen.