Tweede Kamerverkiezing 2021
Op woensdag 17 maart is de Tweede Kamerverkiezing. De Tweede Kamer speelt een belangrijke rol bij het beleid en de besluitvorming voor de komende 4 jaar. Ook voor Bonaire! Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om te kunnen stemmen.
De Tweede Kamer bestaat uit 150 leden, zij vertegenwoordigen de Nederlandse bevolking, dus ook jou! De Tweede Kamer heeft als taken de regering te controleren en samen met de regering nieuwe wetten te maken. De leden beslissen daarmee over belangrijke onderwerpen zoals onderwijs, zorg, milieu, economie en meer. Door te stemmen, bepaal jij samen met de andere kiezers welke partijen in de Tweede Kamer komen. Je oefent daarmee invloed uit op de besluitvorming voor de komende vier jaren.
Alle kiesgerechtigde personen krijgen automatisch een stempas toegezonden voor de verkiezing. Jij mag stemmen als je:
- 18 jaar of ouder bent
- De Nederlandse nationaliteit hebt
- Niet uitgesloten bent van het kiesrecht
Het openbaar lichaam leidt de kiesgerechtigheid af uit de basisadministratie persoonsgegevens. Ben je daarin opgenomen en voldoe je aan de bovengestelde criteria dan krijg je automatisch een oproep (de stempas) voor de verkiezing toegezonden. Je kunt je tot het Bestuurscollege wenden om na te gaan of je als kiezer bent geregistreerd. Blijkt dat niet het geval te zijn en meen je toch aan de bovenstaande criteria te voldoen, dan kun je een verzoek tot herziening van de registratie als kiesgerechtigde indienen, waarbij je bewijsmateriaal moet overleggen waaruit blijkt dat je aan de criteria voldoet.
Je kan op woensdag 17 maart van 07:30 uur tot 21:00 uur je stem uitbrengen in een willekeurig stemlokaal van jouw openbaar lichaam.
Stemlokalen Bonaire
Jong Bonaire |
Kaya Libertador Simon Bolivar 16 |
Kompleho Deportivo J. Nicolaas |
Kaya Amsterdam |
Sociedad Antonio de Padua |
Kaya Rincon 66 |
Sentro di Bario Tera Cora |
Kaya Monseigneur Niewindt |
Stemlokalen Sint Eustatius
The Ernest van Putten Youth Center (bekend als The Lions Den) |
Concordiaweg 24 |
Stemlokalen Saba
Vervroegd stemmen is mogelijk op maandag 15 en dinsdag 16 maart van 07:30 uur tot 21:00 uur bij de brandweerkazerne in the Bottom. Dit is in het bijzonder voor mensen in hoge risicogroepen.
Eugenius Johnson Center |
The Fort road no. 13, Windwardside |
Fire station |
Powerstreet no. 2, the Bottom |
Wat je nodig hebt is:
- Jouw persoonlijke stempas
- Geldig identiteitsbewijs
Persoonlijke stempas
Heb jij geen pas ontvangen? Ben jij deze kwijtgeraakt? Of is jouw stempas beschadigd? Vraag zo snel mogelijk een vervangende stempas aan. Dit kan tot uiterlijk vrijdag 12 maart 17:00 uur bij de afdeling Burgerzaken van het openbaar lichaam.
Geldig identiteitsbewijs
Een geldig identiteitsbewijs is een Nederlands paspoort, sedula of rijbewijs van het openbaar lichaam. De geldigheid van deze documenten mag bij het stemmen op de verkiezingsdag maximaal 5 jaar zijn verlopen. Wanneer je vóór de verkiezing ontdekt dat jouw identiteitsbewijs meer dan 5 jaar is verlopen, kan je een nieuw identiteitsbewijs aanvragen bij Burgerzaken. Houd hierbij rekening met de verwerkingstijd van jouw aanvraag. Wees dus op tijd.
Vanwege covid-19 zijn in de ‘Tijdelijke wet verkiezingen covid-19’ een aantal maatregelen getroffen om de Tweede Kamerverkiezing zo veilig mogelijk te laten verlopen. Deze maatregelen gelden in heel Nederland, dus ook in de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
In de huidige epidemiologische situatie op de eilanden lijken deze maatregelen misschien zwaar. De besmettingen in Caribisch Nederland zijn immers laag. Het doel is om dat zo te houden. Omdat het virus onvoorspelbaar is, muteert en zich in een hoog tempo verspreidt, is het bij de organisatie van deze verkiezing noodzakelijk om deze preventieve maatregelen te nemen. Zo zorgen we er samen voor dat iedereen zo veilig mogelijk kan stemmen.
Je krijgt informatie over een gezondheidscheck thuisbezorgd. Beantwoord je een van de vragen in deze check met 'ja'? Ga dan niet naar het stemlokaal, maar stem per volmacht.
Draag in het stemlokaal een mondkapje, desinfecteer jouw handen bij binnenkomst en houd 1,5 meter afstand van anderen.
Daarnaast worden in de stemlokalen verschillende maatregelen getroffen, zoals:
- Het plaatsen van kuchschermen tussen stembureauleden en de kiezers.
- Het regelmatig reinigen van de stemhokjes.
- Elke kiezer gebruikt een schoon rood potlood om zijn/haar stembiljet in te vullen.
- Bij stembureauleden wordt de gezondheidscheck gedaan voordat ze beginnen met werken. Ook dragen ze een mondkapje.
Heb jij coronaklachten? Stem dan niet zelf, maar machtig iemand om namens jou te stemmen. Ook als je om andere redenen niet zelf kunt stemmen, kun je een schriftelijke of een onderhandse volmacht gebruiken.
Let op: degene die voor jou een stem uitbrengt, moet op jouw eiland wonen en kan dit alleen doen op het moment waarop hij of zij zelf ook stemt.
Schriftelijke volmacht
Je kunt een schriftelijke volmacht verlenen wanneer je:
- stemgerechtigd bent,
- weet dat je op de verkiezingsdag niet in staat zal zijn om te stemmen,
- jouw stempas nog niet hebt ontvangen,
- niet beschikt over een identiteitsbewijs,
- een identiteitsbewijs hebt die meer dan vijf jaar is verlopen.
Als je gebruik wilt maken van de schriftelijke volmacht moet je een aanvraagformulier ophalen bij Burgerzaken. Vul dit formulier helemaal in. Let erop dat op dit formulier jouw eigen handtekening staat en de handtekening van de persoon die je wilt machtigen om jouw stem uit te brengen. Lever het ingevulde formulier uiterlijk vrijdag 12 maart vóór 17.00 uur in bij Burgerzaken.
Onderhandse volmacht
Je kunt een onderhandse volmacht verlenen wanneer je:
- stemgerechtigd bent,
- weet dat je op de verkiezingsdag niet in staat zal zijn om te stemmen,
- jouw stempas al hebt ontvangen,
- beschikt over een geldig identiteitsbewijs.
Als je een onderhandse volmacht wilt doen, vul dan de achterkant van de stempas in. In dit geval ben jij de ‘volmachtgever’ en de persoon die voor jou gaat stemmen is de ‘gemachtigde’. Geef aan deze gemachtigde jouw stempas en (een kopie) van jouw identiteitsbewijs.
Belangrijk
- Voorkom misbruik van jouw identiteitsbewijs. Schrijf op de kopie dat deze alleen bestemd is voor gebruik bij het uitbrengen van jouw volmachtstem en vraag de kopie na het stemmen terug
- Degene die voor je een stem uitbrengt, moet op hetzelfde eiland als jou wonen en kan dit alleen doen op het moment waarop hij of zij zelf ook stemt
- Een gemachtigde mag maximaal twee stemmen uitbrengen voor anderen
Waarschuwing!
- Geef alleen een volmacht als je niet in staat bent zelf te gaan stemmen
- De Kieswet verbiedt het door gift of belofte omkopen van kiezers om een volmacht af te geven
- Ook degene die zich laat omkopen is op grond van de Kieswet strafbaar
- Word je door iemand onder druk gezet om een volmacht af te geven, doe hiervan aangifte. Als je gedwongen wordt, ben je slachtoffer en niet strafbaar.
- Je stemt alleen. Je gaat niet met meerdere personen in het stemhokje
- Je stemt door het witte vakje voor de kandidaat van jouw keuze rood te maken
- Heb je een fout gemaakt? Vraag dan een nieuw stembiljet. Dat kan één keer
- Je vouwt het biljet na het invullen dicht, zodat de lijst niet zichtbaar is
- Je werpt het stembiljet in de daarvoor bestemde stembus
Je mag blanco stemmen. Dat doe je door geen enkel vakje rood te maken. Het biljet blijft dan dus helemaal leeg. Als je toch iets op het biljet schrijft of tekent, stem je niet blanco maar ongeldig.
Je stemt op één kandidaat. Jouw stem is geldig wanneer je het vakje voor de kandidaat van jouw keuze met het potlood rood maakt zonder verder iets te schrijven of tekenen op het stembiljet.
De stemming is geheim. Je hoeft aan niemand bekend te maken op wie of welke partij je hebt gestemd. Mensen die je hiertoe dwingen zijn strafbaar. Voel je je onder druk gezet, dan kun je hiervan aangifte doen.
Heeft u vanwege een fysieke beperking hulp nodig bij het stemmen, dan kunt u dit krijgen van een persoon naar keuze of van een stembureaulid. Omdat we samen ervoor moeten zorgen dat iedereen zo veilig mogelijk kan stemmen zijn er een aantal punten waar u op moet letten.
- Het stembureaulid zal met u een gezondheidscheck doen.
- Als blijkt dat u alle vragen met ‘Nee’ heeft beantwoord, kan het stembureaulid u hulp verlenen.
- U draagt een mondkapje.
- Het stembureaulid draagt een mondkapje en wegwerphandschoenen.
- Indien u één of meer vragen met ‘Ja’ heeft beantwoordt, kan de hulp helaas niet worden geboden. U kunt dan een andere kiezer nog een onderhandse volmacht geven om zo namens u te stemmen.
Stem voor jezelf, zorg voor de toekomst
Kijk voor meer informatie op onze Facebookpagina Tweede Kamerverkiezing CN2021