Meldpunt Vertrouwensinspecteurs

Leerlingen, ouders, studenten, en medewerkers van scholen in Caribisch Nederland kunnen geconfronteerd worden met onwenselijke situaties. Seksueel, psychisch of fysiek geweld, discriminatie of radicalisering bijvoorbeeld. U kunt dan terecht bij de vertrouwensinspecteurs van de Inspectie van het Onderwijs.

Zij zijn er voor de scholen en instellingen en expertisecentra onderwijszorg op de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Wat kunt u aan hen hebben, en in welke gevallen bent u verplicht bent contact op te nemen?

Een luisterend oor en een goed advies

Wanneer moet u contact opnemen met de vertrouwensinspecteur?

Als er een vermoeden is van seksueel misbruik (zedenmisdrijf) dan geldt in een aantal gevallen de meld-, (onverwijlde) overleg- en aangifteplicht. Meldplicht geldt voor medewerkers van scholen. Overleg- en aangifteplicht geldt voor besturen en bevoegd gezag. Als u twijfelt of er sprake is van seksueel misbruik of seksuele intimidatie, is het verstandig om contact op te nemen met de vertrouwensinspecteur.

Ouders, leerlingen, docenten, directies, besturen maar ook vertrouwenspersonen kunnen de vertrouwensinspecteur van de Inspectie van het Onderwijs mailen wanneer zich in of rond de school (ernstige) problemen voordoen op het gebied van:

  • seksuele intimidatie en seksueel misbruik (zedenmisdrijven)
  • psychisch en fysiek geweld
  • discriminatie en radicalisering

De vertrouwensinspecteur luistert en informeert. Zo nodig adviseert de vertrouwensinspecteur, bijvoorbeeld over het indienen van een formele klacht of het doen van aangifte. De vertrouwensinspecteur helpt om samen een oplossing te bereiken.

Meldplicht
Beeld: Inspectie van het Onderwijs

Hoe kunt u de vertrouwensinspecteur bereiken?

U kunt een e-mail sturen met een terugbelverzoek voor de vertrouwensinspecteur. Stuur uw bericht aan CNvertrouwensinspectie@owinsp.nl.

Vermeld in uw e-mail in elk geval uw naam en het telefoonnummer waarop u te bereiken bent. We bellen u dan vanuit Europees Nederland terug. Daarbij houden we rekening met het tijdsverschil met Caribisch Nederland.

Geheimhouding

De vertrouwensinspecteur moet, als het een geval van seksueel misbruik of seksuele intimidatie betreft, geheimhouden wat hem is toevertrouwd door een onderwijsdeelnemer, de ouders van een onderwijsdeelnemer of een ten behoeve van een instelling met taken belast persoon.

Vrijstelling aangifteplicht en verschoningsrecht

De vertrouwensinspecteur is vrijgesteld van het doen van aangifte als het een geval van seksueel misbruik of seksuele intimidatie betreft, en hoeft in rechtszaken dan ook geen getuigenis af te leggen van wat onder zijn geheimhoudingsplicht valt.