Werken in de Justitiële Inrichting Caribisch Nederland als beveiliger. Wat voor jou?

Wat is nu precies het werk van een beveiliger in de gevangenis? Wat voor vooropleiding heb je nodig en wat zijn de doorgroeimogelijkheden?  Op Bonaire staat een moderne gevangenis. Uniek voor het Caribisch gebied. Er wordt hard gewerkt aan een re-integratiebeleid en naast de gewone detentie zijn er 8 klinische plaatsen. In het najaar van 2019 wordt er een pilot opgestart voor het aanbieden van jeugddetentie.

Dat klinkt goed maar voor een  buitenstaander is de gevangenis een nogal onbekende wereld. Het is een maatschappij binnen onze gewone maatschappij. Een wereld met vaste structuren en eigen regels.  Wij proberen je een zo goed mogelijk beeld te schetsen van de wereld achter de gesloten deuren, want misschien is werken in een gevangenis net iets voor jou!

Wat voor soorten werk zijn er in de gevangenis?

In de volksmond wordt het ook wel bewaarder of cipier genoemd, maar wat voor werk doe je nu eigenlijk? Het is een verzamelnaam voor twee functies, namelijk beveiliger en begeleider. Binnen het gevangeniswezen wordt dat een BEWA en PIW-er genoemd. BEWA staat voor Beveiliger/Bewaarder en PIW staat voor Penitentiair Inrichtingswerker.

De beveiliger (BEWA) zorgt kort gezegd voor de beveiliging van het gebouw. De begeleider oftewel de PIW-er is degene die veel contact heeft met de gedetineerden. Zij zorgen voor de rust, orde en veiligheid op de leef afdeling en voor de begeleiding (bejegening ) van de gedetineerden.

Wat voor vooropleiding is nodig om te kunnen solliciteren als beveiliger?

MBO 2 is voldoende omdat de opleiding tot beveiliger intern geregeld wordt. Meer dan om een papiertje gaat het om bepaalde competenties. Dit vragen we na bij Suyen Koffy, teamleider beveiliging. Ze antwoordt vrijwel direct: “Scherp, alert en integer!”

Wat zijn de taken van een beveiliger?

Samengevat kan je zeggen dat de beveiliger zorgt voor de veiligheid van het gebouw en zijn inwoners en dan kan je denken aan de volgende taken:

 • Controle en verwelkomen van bezoek
 • Controle van voertuigen
 • Het bedienen van de deuren in de centrale post
 • Toezicht houden tijdens het bezoekmomenten
 • Plannen en uitvoeren van cel inspecties
 • Toezicht bij de medische dienst, arbeid, bibliotheek
 • Gedetineerden begeleiden naar rechtbank, ziekenhuis, tandarts etc.
 • Beheer van piepers en portofoons
 • Toegangscontrole
 • Arrestantenzorg en Isolatieverzorging
 • Optreden bij Calamiteiten
   
 • Speciale taken namelijk : Interne Bijstand Team (IBT) inzet verrichten, overplaatsingen, spitacties uitvoeren. 
 • Speciale taken namelijk Transporteurs Team dus onze Wapendragers: Gedetineerden begeleiden naar rechtbank, ziekenhuis, tandarts etc.
Suyen Koffy, afdelingshoofd

Suyen Koffy, voor jou een aantal vragen over het werk als beveiliger. 

Wat vind jij leuk aan het beveiligingswerk?
“Het onverwachte verwachten en de afwisseling, dat maakt het werk leuk!”

Wat voor invloed heeft het werk als beveiliger op je privéleven in een kleine gemeenschap?
“Ik ben scherper gaan letten op waar ik naartoe ga en met wie. Ik ga nooit in midden in een club staan maar kies meestal een plek waar ik op alles uitzicht heb. Ik wil graag een beetje controle houden op wat er  allemaal om mij heen gebeurt”, reageert ze lachend. “Tja en thuis is dat  hetzelfde maar dan word ik wel gecorrigeerd door mijn lieverd die reageert met; "Hey, het werk is voorbij. Schakel, je bent thuis!

Waarom heb je gekozen voor het gevangeniswezen?

“Het is afwisselend werk waarbij je te maken hebt met mensen. Mensen die om één of andere reden verkeerde keuzes hebben gemaakt in hun leven. Je bent daar om zorg voor ze te dragen en ze een tweede kans in het leven te bieden, zodat zij de juiste keuzes gaan maken. Dat ik hierin een aandeel heb dat vind ik geweldig. Op deze manier draag ik mijn steentje bij aan de maatschappij.”

Wil jij bij de JICN komen werken?

De Justitiële Inrichting Caribisch Nederland zoekt regelmatig nieuwe collega’s. Houd daarom onze site in de gaten voor eventuele vacatures en het bijbehorende sollicitatieformulier.

Je hebt alles doorlopen en de eerste werkdag is aangebroken. Wat kan je verwachten?

Als  nieuwe werknemer start je de dag met een introductie. De nodige administratie wordt afgewerkt zoals het aanmaken van een toegangspas en je krijgt een mentor toegewezen. Vervolgens mag je jezelf voorstellen tijdens het ochtendrapport. Het ochtendrapport is iedere dag . Er wordt besproken wat er de vorige dag en nacht is gebeurd en waar rekening mee gehouden moet worden. Daarna start er een rondleiding en ontvang je het rooster en een stage map. Deze map beslaat een periode van 4 weken die voor de inwerkperiode staat.

Tijdens deze inwerkperiode is er iedere dag contact met de mentor en een teamleider. Er wordt gekeken en besproken hoe de stage verloopt, wat je allemaal meemaakt en gekeken waar er nog extra aandacht nodig is. Na deze 4 weken wordt er geëvalueerd of jij zonder mentor verder kan of dat het nog handig is om nog even onder de hoede van een mentor te blijven.  Dit wordt net zolang gedaan totdat alle werkinstructies en alle geldende protocollen goed bekend zijn en dat je op een prettige en vertrouwde manier je werk op de beveiligingsposten kan uitvoeren.

Naast de inwerkperiode volgt iedere werknemer de basis beroepsopleiding  (BBO)

De BBO wordt opgestart zodra er voldoende nieuwe medewerkers zijn. Ondertussen werk je al volledig mee in de beveiliging. De opleiding valt dus onder werktijd en wordt volledig doorbetaald.

Iedereen dient de 4 weken durende basisberoepsopleiding te volgen. De opleiding bevat theorie en praktijkgedeeltes.

Bij de theorie worden de volgende thema’s behandeld:

 • Verslavingszorg
 • Beveiliging
 • Communicatie en agressiebeheersing
 • Integriteit
 • Infectieziekten
 • Rapporteren
 • Penitentiair recht

Aan het einde van de opleiding wordt er examen gedaan in een aantal vakken om het diploma te kunnen halen. De opleiding wordt gegeven door het Opleiding Instituut (OI) van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Zij sturen de leraren naar de JICN op  Bonaire om de lessen te verzorgen. Naast de leraren uit Nederland verzorgen ook lokale specialisten onderdelen van de BBO zoals bijvoorbeeld de verslavingszorg .

Praktijkgedeelte:
De Elementaire Zelfverdediging (EZ) wordt gegeven door een sportinstructeur van het OI DJI, samen met onze eigen sportinstructeurs (ILO’ers). Ook hier zit een examengedeelte aan vast. Mocht je op een van de onderdelen zakken dan is het mogelijk een herkansing te doen. Uiteindelijk is slagen voor de BBO en de bedrijfshulpverlening (BHV) wel een vereiste voor een vaste aanstelling.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden?

Als beveiliger kan je extra taken toebedeeld krijgen zoals wapendrager en deel gaan nemen aan het interne bijstandsteam (IBT team).  Het IBT wordt opgeroepen als er dreigende situaties ontstaan. Zij zorgen dan voor de beheersing. Ook hier krijg je een interne opleiding  voor.
Het is ook mogelijk om over te gaan naar PIW-er als je interesse hebt in de meer de sociale kant van het werk in een gevangenis. Ook de opleiding tot PIW-er wordt intern verzorgd. Al met al zijn er voldoende mogelijkheden om je horizon te verbreden.