Blusmiddelen in huis

Een beginnende brand in je woning kun je vaak zelf blussen. Dit kan alleen als je goed voorbereid bent en de juiste blusmiddelen in huis hebt. Verder is het belangrijk om te weten welk blusmiddel je in bepaalde situaties wel of juist niet kunt gebruiken. Op deze pagina vind je meer informatie over verschillende blusmiddelen thuis en in welke situaties je deze kunt gebruiken.

Brand in huis? Veiligheid eerst!

Wanneer je een brand zelf blust, is het belangrijk om altijd rekening te houden met je eigen veiligheid en met de veiligheid van andere inwoners. Blus daarom alleen zelf een brand als je zeker weet dat je veilig weg kunt komen. Twijfel je hierover? Neem dan geen risico. Vlucht naar buiten en bel de brandweer.

Nederlands

“Wat doe jij bij brand in huis?”

“Een beginnende brand kun je vaak zelf blussen.”

“Maar sommige branden kun je niet blussen met water.”

“Bij brandend vet,…”

“of brand in elektrische apparaten is het gebruik van water juist gevaarlijk.”

“Zorg daarom dat je een brandblusser of blusdeken in huis hebt.”

“Zo ben jij het beste voorbereid.”

“Kijk voor meer informatie op www.rijksdienstcn.com”

Papiamentu

Kiko abo ta hasi na momentu ku tin kandela den kas?

Hopi biaha bo mes por paga un kandela ku a kaba kuminsá.

Pero tin algun tipo di kandela ku bo no por paga ku awa.

Serka fèt ku ta na kandela...

Of serka kandela den aparatonan eléktriko uzo di awa netamente ta peligroso.

P’esei sòru pa bo tin un aparato di paga kandela of un deken di paga kandela den kas.

Asina bo ta prepará di e mihó manera.

Pa mas informashon wak riba www.rijksdienstcn.com

Draagbare brandblussers

Er zijn verschillende soorten brandblussers te koop, waarvan de inhoud varieert. Er zijn brandblussers die werken met schuim, met bluspoeder of met  kooldioxide. Afhankelijk van het soort brand, zijn verschillende soorten blussers aan te raden.

Blusdekens

Een blusdeken is een deken gemaakt van glasvezel, geïmpregneerde wol of ander onbrandbaar materiaal. Deze zijn te koop bij de bouwmarkt.

Water

Een tuinslang kan goed dienst doen als klein blusmiddel. Ook zijn er voor woonhuizen speciale kleine slanghaspels te krijgen, die u eenvoudig op de waterleiding kunt aansluiten. Hierbij is het belangrijk dat de haspel of tuinslang lang genoeg is om alle hoeken van het huis te kunnen bereiken. Water is het beste blusmiddel voor brand van vaste stoffen als hout, papier, textiel en karton. Gebruik nooit water voor het blussen van brandende olie of vet en branden van elektrische apparaten die onder stroom staan!

BKCN Blusmiddelen