Reizen

Reisadvies

Als preventiemaatregel is besloten dat het luchtruim tot in ieder geval 15 juni 2020 is gesloten voor alle passagiersvluchten vanuit Europa, VS en andere landen die een risico vormen voor verspreiding van het coronavirus. Ook geldt er een aanmeerverbod voor cruiseschepen.

Wij raden aan contact op te nemen met uw luchtvaartmaatschappij of uw reisorganisatie voor uw vlucht.

Voor welke landen geldt het vliegverbod?

Het verbod geldt voor alle passagiersvluchten vanuit landen die een risico vormen bij de verspreiding van het coronavirus: Nederland en andere landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, VS, Canada, Dominicaanse Republiek, Brazilië, Mexico, Chili, Colombia en Ecuador. Hou er rekening mee dat de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen en dat mogelijk meer reisbeperkingen in werking kunnen treden.

Wat gebeurt er met de inwoners van Bonaire die in het buitenland zijn? Kunnen die nog terug?

Er wordt gewerkt aan het repatriëren van ingezetenen van Bonaire. U vindt hier meer informatie.

Wat moet men doen als hun vlucht is geannuleerd?

Toeristen en andere reizigers dienen contact op te nemen met de luchtvaarmaatschappij of het reisbureau waarmee zij reizen. Als het mogelijk is om terug te keren naar het land van herkomst wordt dit aangeraden.

Tot wanneer zijn er uitgaande passagiersvluchten?

Momenteel is er geen regulier vliegverkeer voor passagiers meer mogelijk vanaf Bonaire.

Ik ben aangekomen uit Nederland, Amerika of een ander land waar Corona is. Moet ik nu ook in quarantaine?

Iedereen die is afgereisd naar Bonaire dient de eerste 14 dagen in quarantaine te blijven.

Zijn reisbureau’s op Bonaire nog open?

Bonaire Travel is gesloten, maar is telefonisch (599 7174343) of via de mail (info@bonairetravel.com) bereikbaar. Kijk voor meer informatie op hun website: www.tourismbonaire.com.

Ik ben op vakantie maar wil zo snel mogelijk terug naar Nederland, wat moet ik doen?

Er zijn beperkte mogelijkheden om naar Nederland te reizen. U dient hiervoor contact op te nemen met KLM in Nederland. Geef aan dat u een ticket wilt reserveren van Curaçao naar Amsterdam. U kunt hiervoor bellen naar: +31 20 474 7747.  Als u een ticket voor KLM heeft gereserveerd, neem dan contact op met Divi Divi Air op Curaçao. Geef aan dat u van Bonaire naar Amsterdam wilt reizen en dat u een ticket heeft gereserveerd voor de KLM. U kunt hiervoor bellen naar: +599 9563 1913.
Vraag Divi Divi Air of zij u in contact willen brengen met de autoriteiten van Curaçao, of dat zij dit voor u willen doen. Toestemming van de lokale autoriteiten is nodig om de overstap te kunnen maken. Lukt het u niet zelfstandig of heeft u nog vragen? Neem dan tijdens kantoortijden contact op met Bonaire Travel. U kunt hiervoor bellen naar + 599 717 4343.

Ik woon niet op Bonaire, maar kan het eiland niet af. Heb ik straks problemen om uit te reizen?

Wanneer het luchtverkeer weer hervat wordt zal er per individu worden bekeken of deze te lang op Bonaire verbleven is. Als dit het geval is en aantoonbaar gerelateerd is aan het sluiten van het luchtruim zal hier coulant mee om worden gegaan.

Ik zou dit weekend / volgende week naar Bonaire komen voor vakantie, wat staat mij te doen?

Vliegen naar Bonaire is voorlopig niet mogelijk. Neem contact op met de luchtvaartmaatschappij of uw reisorganisatie.

Kan ik de extra kosten voor verblijf of tickets terugkrijgen?

Indien de lokale autoriteiten van u vragen in isolatie of quarantaine te verblijven, volgt u de richtlijnen en orders op. De kosten voor een verlengd verblijf komen voor rekening van u zelf of uw reisverzekering. Neem contact op met uw reisverzekering en / of –organisatie.

Ik kan niet terugreizen maar heb geen geld om langer op Bonaire te blijven. Wat moet ik doen? 

Neem contact op met familie of vrienden met het verzoek te voorzien in een lening of gift. Geld kan snel worden overgemaakt via het normale bankverkeer.

Ik kom uit Bonaire maar verblijf in Nederland. Hoe kom ik terug naar huis?

Er is besloten om ingezetenen van Bonaire te repatriëren. De uitvoering hiervan wordt uitgewerkt. Wanneer hierover concrete besluiten worden genomen worden deze gecommuniceerd.

Wat moeten teruggekeerde inwoners/reizigers doen die toch ziekteverschijnselen ontwikkelen?

Heeft u gezondheidsklachten? Neem dan telefonisch contact op met uw huisarts. Heeft u geen huisarts op Bonaire? Bel dan een van de praktijken uit dit overzicht. Voor al uw overige coronavirus gerelateerde vragen belt u de gratis coronavirus informatielijn op 0800 1351.

Is Nederland nu officieel risicogebied i.v.m. kosteloos kunnen cancelen geboekte vlucht naar NL?

Contacteer hiervoor uw luchtvaartmaatschappij.

Waarom kunnen inwoners van Aruba en Curaçao wel terug naar hun eiland en op Bonaire niet?

Ook Bonaire is bezig om haar ingezetenen te repatriëren. De uitvoering hiervan wordt uitgewerkt. Wanneer hierover concrete besluiten worden genomen worden deze gecommuniceerd.

Mogen mensen nog wel per boot naar Bonaire komen?

Nee, dit mag niet. Alleen lokaal geregistreerde boten zijn toegestaan in de wateren van Bonaire. Alle overige pleziervaart, vissersboten, jachten en zeilboten zijn niet toegestaan in territoriale wateren van Bonaire.

Door wie wordt deze screening op het vliegveld uitgevoerd?

De screening wordt verzorgd door Publieke Gezondheidszorg in samenwerking
met het ziekenhuis Fundashon Mariadal en met het Zorgverzekeringskantoor (ZVK).