VWS sluit tijdelijk contract met Medicair voor Air ambulance tussen Caribisch Nederland, Curaçao en Aruba

Het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) heeft kennisgenomen van de problemen en groeiende bezorgdheid over de code rood vluchten (air ambulance) in Caribisch Nederland. VWS heeft in overleg met Fundashon Mariadal (FM) de volgende voorzieningen getroffen.

Learjet

Om de connectiviteit van air ambulance tussen Caribisch Nederland, Curaçao en Aruba te waarborgen heeft VWS een contract afgesloten met Medicair (vooralsnog voor 2 maanden). Hiermee neemt VWS tijdelijk de contractuele verantwoordelijkheid op zich voor de beschikbaarheid van een air ambulance voor de verzekerden van Caribisch Nederland richting Curaçao en Aruba, die 24/7 beschikbaar is. FM zal medisch personeel beschikbaar stellen voor code roodvluchten met Medicair. Intussen staat de Learjet van Medicair gestationeerd op Bonaire. Sarpa zal ambulancevluchten naar Colombia blijven uitvoeren.

Om uit de huidige impasse te komen heeft VWS besloten om op korte termijn een onderzoek te laten verrichten naar de ontstane problemen en om te komen tot een duurzame oplossing voor ambulancevluchten tussen de Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Caribisch Nederland.