Maak kennis met de ‘andere’ medewerkers van de Douane Caribisch Nederland

Maak kennis met de ‘andere’ medewerkers van de Douane Caribisch Nederland: Caprise, Destany, Silke en Max. Zij zijn de speurhonden van de DouaneCN.

Douane hondenbegeleider

De honden hebben elk een geleider die hen begeleid tijdens het werk. De honden gaan ook elke dag mee naar huis en maken deel uit van het huishouden van de geleider. Iemand die een hondengeleider wil worden moet allereerst ook beschikken over de gewenste motivatie en passie om met honden te willen werken. Het werken met speurhonden is een way of life want de geleider heeft 24/7 de verantwoordelijkheid over zijn speurhond.

De opleiding

De hondengeleiders en de honden van de Douane volgen samen een speciale opleiding om dit werk te kunnen verrichten. Honden kunnen leren een bepaalde geur te herkennen en dat aan te geven aan hun geleider. Tijdens de opleiding worden de meeste honden opgeleid in het opsporen van verdovende middelen. De opleidingsduur is afhankelijk van wat voor speurwerk de hond en de geleider na de training gaan doen. De opleidingsduur is ook afhankelijk van de ervaring van de hondengeleider. Er is een verschil tussen een ervaren geleider is of een geleider die voor het eerst gaat samenwerken met een hond. Maar over het algemeen bedraagt de gemiddelde opleidingsduur 3 maanden. De opleiding wordt gegeven in een opleidingscentrum in Nederland en wanneer de combinatie geleider en hond over de juiste vaardigheden beschikken, volgt er een periode van training on the job.

Max is de nieuwste collega, hij heeft samen met zijn geleider in februari zijn opleiding afgerond en is nu enthousiast aan het werk. Afhankelijk van de gezondheid van de hond, kan deze werken tot het 9e of 10e levensjaar.