Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat brengt bezoek aan Bonaire

Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat brengt van 14 tot en met 16 april een bezoek aan Bonaire. Aanleiding voor het werkbezoek is het Vierlandenoverleg voor maritiem en luchtvaart met Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Daarnaast zal minister Harbers met bestuurders uit Bonaire spreken en bezoeken afleggen aan de haven en Bonaire International Airport.

Minister Mark Harbers

Op maandag bezoekt minister Harbers de zeehaven van Bonaire om te spreken over de wens om tot een nieuwe vrachthaven te komen. Deze is nodig om groei in de toekomst mogelijk te maken en de verkeersveiligheid rondom de huidige haven te vergroten.

Later op de dag bezoekt hij Flamingo Airport. Hij verricht hier de officiële opening van Celebration Day, de jaarlijkse open dag van de luchthaven. Ook krijgt hij een presentatie over de plannen voor de vervanging van de landingsverlichting en de platformen, en de algehele upgrade van de luchthaven.

De minister spreekt ook met het Bestuurscollege van Bonaire, onder meer over de toekomst van de haven en de luchthaven. Deze zijn van groot economisch belang voor het eiland.

Dinsdag staat in het teken van het Vierlandenoverleg met Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Er staan maritieme en luchtvaartonderwerpen op de agenda. In 2023 spraken de landen hier ook al met elkaar over. Doel is de afspraken die toen zijn gemaakt bevestigen en te bespreken hoe die kunnen worden uitgewerkt. Zodat alle landen in de toekomst weer voldoen aan de verplichtingen van de internationale verdragen waar ze bij zijn aangesloten.

Ook zal worden gesproken over de mogelijkheden om te komen tot koninkrijksbreed beleid bij ongevalsonderzoek,  de bereikbaarheid van alle eilanden en een pilot met elektrisch vliegen in het Caribisch deel van het koninkrijk.